20 Şubat 2010

Ahlak nedir?

İlahiyat
İlahiyat

Ahlak, Bir toplum içinde kişilerin benimsedikleri, uymak zorunda bulundukları davranış biçimleri ve kuralları.

Sözlükte; seciye, tabiat, huy gibi anlamlara gelir.

İnsanın iyi veya kötü olarak vasıflandırılmasına yol açan manevi nitelikleri, huyları ve bunların etkisiyle sergilediği davranışlarının tümüne ahlak denir. Bütün bunları inceleyen ilim dalı da ahlak olarak isimlendirilir.

Şüphesiz ki Kur’an-ı Kerim eksiksiz bir ahlak sistemini oluşturan teorik ve uygulamaya dayalı kurallar getirmiştir. Doğru sözlülük, yumuşak huyluluk, insanlara yardımcı olma vb. gibi prensipler. Kur’anda bildirilen ahlaki kuralları dinin dışında sadece ahlak ilmi ile ilgili prensipler olarak algılayamayız. Çünkü “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.” (İbn-i Hanbel c II, s381) diye buyuran Hz. Muhammed (s.a.v) aslında Kur’an’ın hükümlerinin insanın ahlakını güzelleştirmeye yönelik olduğunu söylemektedir.

Hz. Ayşe: Peygamberimizin ahlakını soran birisine “Bilmiyor musun, O’nun ahlakı Kur’an idi” (Kütüb-i Sitte, s6673) demiştir. Allah (cc)’da peygamberimize “ve sen elbette yüce bir ahlak üzeresin” (Kalem 4) buyurarak Kur’an-ı Kerim’in emir ve yasaklarına, öğütlerine uymanın bir ahlaklılık olduğunu beyan etmiştir.

Kaynak: Milli Eğitim Web Sitesinde Yer Alan “Mesleki Açık Öğretim Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” Ders Notlarından Derlenmiştir (Ziyaret Tarihi: 01/02/2010).

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...