14 Mart 2010

Alkol bağımlılığının sebepleri nelerdir?

Egzersiz
Egzersiz

Alkol kullanımına genelde azar azar başlanır. Bağımlılığın oluşmasında kişilik özellikleri de etkilidir. Örneğin utangaç bir kişi rahatlamak amacıyla içmeye başlayıp keyif aldıkça farkında olmadan alkol kullanma miktarını artıracaktır. Yine alkol kullanımında etkili olan durumlardan bazıları depresyondan kurtulma isteği, sorunlarla baş edebilme gücünü kişinin kendinde bulamaması, yaşanan ekonomik zorluklar vb.’dir. Alkol kişiler de çok yıkıcı durumlara neden olmaktadır.

Aynı zamanda kişinin sosyal yaşantısını da aksatır. Evlilikte problemlere, işten atılmaya kadar pek çok sorunu beraberinde getirir. Alkolle bireylerin ilk tanıştığı yer kendi aileleri ya da arkadaş çevreleridir.

Toplumda yer edinme, saygı göreceğini düşünme, üzüntülerini unutma isteği, sevinçleri paylaşma gibi nedenlerle alkol kullanımına eğilim göstermek doğru bir davranış değildir. Bir gruba dahil olma isteği, az miktarda ve hafif alkollü içeceklerle içki kullanıma başlanması bağımlılık yapmayacağı anlamını taşımaz. Alkol bağımlılığının oluşmasında alınan alkolün miktarı ve süresi önemli değildir. Çünkü içerisinde alkol olan tüm içecekler kullanım süresine bağlı olmaksızın bağımlılık yapabilir.

Az miktarda sürekli ve zaman içerisinde artan dozlarda alkol alımı da bir süre sonra bağımlılığa dönüşebilir.

Kişilerin yaşadıkları problemlerin çözülmesinde alkol bir çözüm yolu değildir. Çünkü alkol kullanan kişi alkolün bedeninde yarattığı etkilerden dolayı farklı sorunlar yaşamaya başlayacaktır. Bedensel olarak çok fazla tahribata neden olacak bu durum zamanla ruhsal dengesizlikleri de beraberinde getirecektir. Aynı zamanda alkol kullanan kişiler alkolün etkisiyle yaptıklarının farkında olmadan suç işleyebilirler. Diğer taraftan alkol refleksleri ve kas kontrolünü zayıflattığı için kazalara neden olur. Alkolün kişi tarafından sürekli alımı sinir sistemini tahrip ettiğinden akıl hastalıklarına varan kötü sonuçlara neden olabilir. Alkol bağımlısı kişinin aile hayatı da olumsuz etkilenir. Alkol kullanan kişi etrafındaki insanlara saldırgan davranır, evin maddi gereksinimleri için gerekli olan parayı alkol elde etmek için kullanacağından aile sıkıntılı bir yaşam sürer.

Çok miktarda ve tekrar tekrar alkol içen kişiler, alkolün etkilerine bir anda dirençli hale gelirler. Bu duruma tolerans denilmektedir. Alkole toleranslı kişiler çok yüksek miktarlarda alkol tüketebilirler.

Genel olarak alkol kullanımına bira ile başlanır. Kişiler biranın böbreklere iyi geldiğini düşünerek tüketimi artırırlar. Ancak biranın böbreklerin çalışmasına etkisi yoktur, aksine böbreğin yapısında deformasyona neden olmaktadır.

Kaynak: Milli Eğitim Web Sitesinde Yer Alan Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi “Sağlık Bilgisi 1 (Hazırlayan: Nermin IŞIK, Nihal YILDIRIM)” Ders Notlarından Derlenmiştir (Ziyaret Tarihi: 01/02/2010).

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...