14 Mart 2010

Anoreksiya (Aşırı zayıflama) neden yaygınlaşıyor?

Egzersiz
Egzersiz

Son yıllarda şişmanlıktan yakınan kadınların sayısının artmasına karşın, anoreksiya (aşırı zayıflama) hastalığının giderek yaygınlaştığı belirtilirken şişmanların sayısında da bir artış gözleniyor. Kadınlar stres altında oldukları zaman genellikle sıkıntılarının acısını beslenme alışkanlıklarından çıkarırlar. Sorunlarını unutmak isteyen kadınların bir bölümü durmadan yiyecek atıştırmaya başlarlar. Bazıları ise yemek yüzü görmek istemez. İşte bu nedenle şişmanlıkla aşırı zayıflığın bir ortak noktası olduğunu söyleyebiliriz. Uzmanların belirttiğine göre, anoreksiya (aşırı zayıflama) hastalığının giderek yaygınlaştığı belirtilirken şişmanların sayısında da bir artış gözleniyor.

Ruhsal sorunlar: Ruhsal sorunları olan kadınlar ya kendilerini yemeğe veriyorlar ya da açlık kampanyasına başlıyorlar. Kısacası kadınların fazla yemeleri de hiç yememeleri de karşılaştıkları sorunlarla ilgili. Uzmanlar beslenme konusundaki aşırılıkların bir tiryakilik sayıldığını ileri sürüyorlar.

Durmadan yeme zor vazgeçilen bir tiryakilik. Yiyeceklerden uzak durmanın da bir tiryakilik olduğu biliniyor. Beslenme uzmanlarına göre, anoreksiya hastalığına yakalananlar, aslında fazla yiyerek şişmanlamaya meyilli olan kişiler. Bu insanlar kendilerini sıkı kontrol altında tutmadıkları takdirde fazla yiyip şişmanlayacaklarını biliyorlar. Ve işte bunu önlemek için de yiyeceklerinden kısıntı yapmaya başlıyorlar. Zamanla bu alışkanlık haline geliyor. Vücut zayıfladıkça, mide küçülüyor ve mide küçüldükçe de iştah azalıyor.

Şişmanlık geni: Bilim adamları, vücutta bir şişmanlık geninin bulunduğunu ispatladılar. Eğer bu gen kalıtım yoluyla anneden kızına geçerse, o kişi normalden fazla iştahlı olur ve kısa sürede çok fazla kilo alabilir.

Bilim adamları aynı şekilde bir anoreksiya geni de var mı diye araştırma yapıyorlar. Dünyaca ünlü psikiyatrist Dr. Lorenzo Peri aşırı şişmanlık ve aşırı zayıflık sorunlarının kalıtsal olduğuna bilim adamlarının inanmaya başladıklarını söylüyor. Şişmanlık ve aşırı zayıflık konularında uzun yıllardan beri araştırmalar yapan Dr. Lorenzo Peri, vücuttaki östrajen hormonu oranının da iştahlılık ve iştahsızlık sorunlarının ortaya çıkmasında önemli rol oynadığı kanısında. Vücuttaki seks hormonu, östrojen miktarını etkilediği gibi kadınların beslenme sorunlarıyla karşı karşıya kalmalarına neden oluyor. Bu arada adet dönemlerinde şekerli yiyeceklere karşı büyük istek duymanın genetik bir sorun olduğunu ileri sürenler var. Aşırı şişmanlık ve aşırı zayıflık, temelde aynı nedenden kaynaklanıyor. Ruh sağlığının bozulması beslenme sorunlarını yaratıyor. Bu nedenle kilolarla boğuşmaya başlamadan önce ruh sağlığımızı düzene sokmalıyız.

Kaynak: Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Web Sitesi, Bilgi Bankası, Ziyaret Tarihi: 13/03/2010.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...