17 Ocak 2011

Aritmiler nasıl tedavi edilir?

Tıp
Tıp

Pek çok aritmi tehlikesiz ve geçici olduğu için tedaviye gerek duyulmuyor. Eğer hayatı tehdit ediyor veya yaşam kalitesini ciddi boyutlarda etkiliyorsa, bu durumda tedavi yoluna gidiliyor.
İlaç Tedavisi: Taşikardilerin tedavisinde kullanılan yöntemlerde ilk sırada genellikle ilaç tedavileri geliyor. Ancak etki mekanizmaları oldukça farklı olan ilaçların kullanılmalarına dikkat etmek gerekiyor, çünkü bu ilaçlardan bazıları farklı aritmileri tetikleyici potansiyele sahip oluyor.

Katater Ablasyonu: Taşikardilerin tedavisinde günümüzde çok daha sık uygulanan ve giderek gelişen bir başka yöntem ise kateter ablasyonu. İlaç tedavisi altındaki bireylerde tedavinin mutlaka düzenli olarak alınması ve ilaç dozlarının atlanmaması gerekiyor. Ancak buna rağmen taşikardi atakları tekrarlayabiliyor. Bu durumda özellikle ataklar sık oluyor veya tolere edilemiyor, hastanın yaşam kalitesi düşürüyorsa, daha kesin bir tedavi yöntemi olan ablasyon yöntemine başvurulabiliyor. Bu yöntemde kalp içerisinde taşikardiyi tetikleyen odak noktası kateter ile uygulananan radyofrekans dalgalarıyla ısıtılarak veya tam tersine soğutularak yok ediliyor. Kimi aritmilerde yüzde 95 gibi yüksek bir başarı sağlayan bu yöntem, özellikle aritmi atakları sık olan hastalarda ilk seçenek veya ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı hastalarda alternatif yöntem olarak kullanılıyor.

Cerrahi Yöntemler: Açık veya kapalı cerrahi yöntemler ile de kalp ritim bozukluklarına müdahale edilebiliyor. Bu operasyonlar oldukça kapsamlı oldukları için genellikle tek başına uygulanmıyor. Örneğin kapak cerrahisi gibi bir başka nedenle kalp ameliyatı uygulanacak olan hastalara aynı seansta başarılı bir biçimde gerçekleştiriliyor.

Defibrilatör: Bazı ritim bozuklukları hayatı tehdit edebiliyor. Özellikle de kalp krizi geçiren hastalar kriz sonrası ani ölüm gelişebiliyor. Kimi zaman sporcularda da aniden gelişen ritim bozukluğu hayatı tehdit edebiliyor… Bu tür aritmilerde elektro şok tedavisiyle ritim bozukluğunun zaman kaybetmeden düzeltilmesi gerekiyor. Ancak birkaç dakikalık zaman diliminde hastayı hastaneye yetiştirmek mümkün olmuyor… İşte bu noktada defibrilatörler büyük bir fayda sağlıyor. Otomatik defibrilatörler, ciddi, hayatı tehdit eden ventrikül taşikardilerde standart olarak kullanılıyor. Görevleri sadece nabız düşüklüğünü tedavi etmek olan kalp pillerine benzeyen bu cihazlar ölümcül taşikardiler ortaya çıktığında bunu tespit ederek pil uyarımları ve/veya elektro şok uygulaması ile ritim bozukluğunu da düzeltiyorlar. Lokal anestezi altında göğüs bölgesine yerleştirilebilen cihazların boyutlarının küçülmesi ve ağırlıklarının azalması hastaların konforunu önemli ölçüde artırıyor.
Kalp Pilleri: Kalp hazının yavaşlaması ile seyreden ‘brakardiler’ de kalp pilleri ile tedavi ediliyor. Bu cihazlar genellikle bayılma, göz kararması ve baş dönmesi gibi hastanın yaşam kalitesini düşüren durumlar söz konusu olduğunda başvuruluyor. Kalp pilleri kalp atım hızının yavaşlamasını önleyerek bu yakınmaları ortadan kaldırıyor ve hastaya kaliteli bir yaşam sunuyor.

Kaynak: Kardiyoloji Uzmanı Dr. Utku Zor’un Hürriyet’te de yer alan demecinden Ajans5.Com Web Sitesince alıntılanan “Ritm bozukluğu ani ölüm sebebi!” başlıklı yazıdan derlenmiştir (Ziyaret Tarihi: 15/01/2011).

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...