6 Mart 2010

Artemia Nedir?

Su Ürünleri
Su Ürünleri

Yoğun tuz oranı olan ortamlarda yaşamaya uyum sağlamış bir zooplanktona denir. Su piresi gibi akua kültürde canlı yem olarak kullanılır.

Zor çevresel faktörlere karşı dayanıklılık göstermektedir. Yetişkinler -18 oC’dan +40 oC a kadar olan büyük ısı değişimlerine toleranslıdır. Yaşam ortamlarında uygun tuzluluk oranı, optimum gıda ve ısı; yetişkin dişilerin canlı larva üretmelerini sağlar. Bu ana koşullarda oluşan ciddi değişimler dişilerin kalıcı yumurtalar (sist) üretmesini tetikler. Bu sistler de biolojik olarak aktif değildir ve uygun şartlar oluşana kadar da öyle kalır.

Doğadan toplanan bu sistler gerekli hazırlama prosedüründen geçirilip uzun süre saklamayı mümkün kılacak ambalajlara konur. Çok zor şartlarda hayatta kalmak için tasarlanmışlardır. -100< C dan +90> C a varan sınırlarda başarıyla test edilmişlerdir.

Yetişkinler çok iyi şartlar altında 2 cm ye kadar gelişip 3 aya varan sürelerde hayatta kalabilirler. Ortalama olarak her 4 günde bir yüzen larva veya yumurta üretebilirler.

Artemia 1920 lerden itibaren geniş çaplı olarak ister tatlı su ister tuzlu su olsun akua kültürde kullanılmaya başlanmıştır. Kullanımının pratik ve besin değerinin yüksek olması işletmeler için zaman ve işgücü tasarrufu sağladığı için onu önemli bir konuma taşımıştır. Bu nedenledir ki, global pazarda artemia sistleri ve yan ürünleri artan bir taleple karşılaşır. Artemia akua kültürde çok geniş bir kullanım alanına ve büyük bir öneme sahiptir.

Kaynak: Forumpaylas Web Sitesi, Akvaryum Dünyası.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...