22 Mart 2010

Diğer Önemli Trafik Kuralları

Trafik
Trafik

Trafik akışını engellememek ve kolaylaştırmak trafik ortamını paylaşanlar için ortak zorunluluktur. Sürücü, yaya ve yolcular trafik güvenliğini artırmak için gerekli tedbirleri almalı, trafik kurallarına uymalıdır.

Otomobillerde sürücü ve yolcular; minibüslerde sürücü ve ön koltukta bulunan yolcu emniyet kemeri takmak zorundadır.

Ön koltuklarda 10 yaşından küçük çocukların taşınması yasaktır.

Motorlu bisiklet ve motosikletlerde sürücülerin koruma başlığı ve koruma gözlüğü, yolcuların ise koruma başlığı takması zorunludur.

Sürücüler demiryolu geçitlerine yaklaşırken yavaşlamalı ve gerekiyorsa durmalıdır.

Trafik işaretleri ve trafik işaret levhalarının manasına uygun hareket edilmelidir. Trafik ortamında geçiş üstünlüğü olan araçların duyulur ve görülür işaretlerini alan tüm sürücüler bu araçlara yol vermek zorundadır. Geçiş üstünlüğüne sahip araçlar bu haklarını ancak görev halindeyken kullanabilirler.

Sürücüler diğer sürücü ve yayaların görüşüne engel olacak, rahatsızlık verecek nitelikte ışık kaynaklarını kullanmamalıdır.

Sürücülerin kara yollarında kamunun rahat ve huzurunu bozacak veya kişilere zarar verecek şekilde araç kullanmaları yasaktır. Diğer sürücü ve yayaları korkutmak, şaşırtmak kaza sebebi olabilir.

Alkollü iken trafiğe çıkmak yasaktır.

Kaynak: Milli Eğitim Web Sitesinde Yer Alan “Mesleki Açık Öğretim Lisesi “Trafik ve İlkyardım Eğitimi 1-2  (Hazırlayan: Hasan YALÇIN)” Ders Notlarından Derlenmiştir (Ziyaret Tarihi: 01/02/2010).

Share

Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunları da Beğenebilirsiniz...