30 Mart 2010

Diyet liflerinin gıda alanlarında kullanımı nasıldır?

Beslenme
Beslenme

Gıda ürünlerinin lifler ile zenginleştirilip, kuvvetlendirilmesi, ilk olarak 1970’li yıllarda, lif ilavesi içeren birkaç değişik marka beyaz ve buğday (kepek) ekmeğinin üretimiyle başlamıştır. İlk başta, bu işlem kilo vermeye bağlı olarak sağlık yararı için yapılmıştır. Bunun sebebi, bu tip ekmeklerin normal ürünlerden daha az kalori içermesi olmaktaydı. O zamanlardan günümüze kadar geçen bu sürede, diyet liflerinin başka fonksiyonel yönleri saptanarak geliştirilmiş, hatta sağlanan birçok ilerleme ile geniş bir ürün yelpazesinde kullanılır hale gelmiştir. Gıda sanayinin birçok kategorisi için lif, çok önem taşıyan değerli bir ingrediyent haline gelmiştir.

Gıda içerisine katılan lifler sayesinde, son ürünün dokusu, yoğunluğu ve duyusal özellikleri değiştirilebilmektedir. Yeni lif kaynaklarının ortaya çıkışı, lif fonksiyonelliğinin (gıda ürününe uygulanan işlemler ve tüketiciler tarafından daha kabul edilebilir yapan tüm parametreler) geliştirilmesi ve daha anlaşılır hale gelmesi liflerin kullanım alanları konusunda gıda endüstrisinde birçok yeni olanaklar tanımaktadır. Lifler teknolojik birimler olarak dışkı artırıcı maddelerden yağ ikame edici maddelere kadar uzayan geniş bir kullanım alanı yaratmaktadır.

Kaynak: Banu Yapar, “Diyet Gıda Ürünleri”, Dış Ticaret Şubesi Araştırma Servisi, 2004.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...