20 Şubat 2010

Düdüklü tencerelerde diğer tencerelere göre yemeklerin daha çabuk pişmesinin nedeni nedir?

Isı Transferi
Isı Transferi

Saf bir sıvı her sıcaklıkta buharlaşabilmesine rağmen sadece belirli bir sıcaklıkta kaynar. Kaynama süresince sıvı tamamen bitinceye kadar sıcaklık değişmez. Kaynama sıvının her yerinde olur ve gaz kabarcıkları patlayarak sıvıyı terk eder.

Sıvıların kaynama sıcaklığı dış basınca bağlıdır. Deniz seviyesindeki basınç 1 atmosfer (1 atm) yani 760 mm Hg’dır. Burada su 100 °C’de kaynar. Deniz seviyesinden yukarı doğru çıkıldıkça dış basınç azalır. Su daha düşük sıcaklıkta kaynamaya başlar. Örneğin deniz seviyesinden 610 m yükseklikte dış basınç 702 mm Hg’dır. Bu yükseklikte su 98 °C’de kaynar.

Düdüklü tencereler basınçlı tencerelerdir. Bu nedenle suyun kaynama sıcaklığı 100 °C’den büyüktür. Bu tencerelerde yemek daha çabuk pişer.

Bir maddeye verilen ısı miktarı cismin sıcaklığının artmasına neden olur. Fakat bu sıcaklık artışı sürekli değildir. Katı bir madde ısıtılmaya başladığında katının sıcaklığı erime noktasına kadar yükselir. Katı erimeye başladıktan sonra sıcaklığı tamamen eriyene kadar değişmez. Maddeye verilen ısı hal değişimi için harcanır. Madde sıvı hale gelince sıcaklığı yükselmeye başlar. Sıcaklık artışı sıvının kaynama noktasına kadar devam eder. Sıvı kaynamaya başladıktan sonra ısı verildiği halde sıcaklık yine değişmez. Verilen ısı sıvıyı buharlaştırmak için harcanır.

Kaynak: Milli Eğitim Web Sitesinde Yer Alan “Mesleki Açık Öğretim Lisesi “Fizik 1 (Hazırlayan: Ayşe ARSLAN, Fazlı EROL)” Ders Notlarından Derlenmiştir (Ziyaret Tarihi: 01/02/2010).

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...