16 Mayıs 2010

E-8 Emisyon Grubu Yeni Türk Lirası (YTL) banknotların güvenlik özellikleri nelerdir?

Bankacılık
Bankacılık

I – Halka yönelik güvenlik özellikleri

1- Emniyet şeridi: Banknotun arka yüzünde kesik gümüşi çizgilerden oluşan pencereli emniyet şeridi yer almakta olup, üzerinde her iki taraftan okunabilen “TCMB” harfleri tekrarlanarak mini yazılıdır. Banknot ışığa tutulduğunda emniyet şeridi düz bir hat şeklinde görülmektedir.
2- Filigran: Banknotların ön yüzünde bulunan Atatürk portresinin küçüğü ile kupür değerini gösteren rakamdan oluşan filigran bulunmaktadır.

3- Kabartma Baskı: Banknotların ön yüzünde parmakla dokunulduğunda hissedilebilen kabartma baskı uygulanmıştır.

4- Renk Değiştiren Mürekkep: 1 TL hariç, diğer banknotların ön yüzünde sağ tarafta yer alan motif, banknota değişik açılardan bakıldığında altın sarısından yeşile doğru renk değiştirmektedir.
5- Gizli Görüntü: Farklı kupürlerde farklı yerlerde yer almaktadır. Banknotun ön yüzü yatay konumda göz hizasında ışığa tutulduğunda;

– 1 YTL’de; Atatürk portresinin altındaki bant üzerinde “TC” harfleri,
– 5 YTL’de; sol üst köşedeki Türkiye haritasının üzerinde “ay-yıldız” şekli,
– 10 YTL’de; sol alt köşedeki motifin üzerinde “TC” harfleri,
– 20 YTL’de; sağ alt köşedeki motifin üzerinde “TC” harfleri,
– 50 YTL’de; sol alt taraftaki koyu turuncu zemin üzerinde “TC” harfleri,
– 100 YTL’de; sağ alt köşedeki motifin üzerinde “TC” harfleri
görülmektedir.

6- Bütünleşik Görüntü: Banknotlar ışığa tutulduğunda, ön ve arka yüzde yer alan şekiller birleşerek 1 ve 20 TL’de TCMB amblemini, 5 YTL’de topaç, 10 YTL’de lale motifini 50 ve 100 TL’de ise “TC” harflerini oluşturmaktadır.

II- Profesyonellere yönelik güvenlik özellikleri

1- Mikro Yazı:

– 1 TL’de; Atatürk portresinin altındaki yatay şeridin altında “BİR” yazısı,

– 5 TL’de; Atatürk portresinin altındaki yatay şeritte “TCMB” harfleri,

– 10 TL’de; portrenin sol alt tarafında “TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI” ibaresi, portrenin sol üst tarafında, sol alt köşedeki mor motifin etrafında, alt kenar bandın altında “TCMB” ibaresi ve 10 sayılarının içinde “ONTL” harfleri,

– 20 TL’de; ön yüzde 20 sayılarının içinde ve sağ üst köşedeki 20 sayısının zeminindeki bantta “YİRMİYTL”, dünya haritasının enlem ve boylamlarında “TCMB”, alt bandın sol üstündeki alanda “TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI” ibareleri,

– 50 TL’de; ön yüzde 50 sayılarının içinde “TC” ve giyoş bandın altında “TCMB” ibareleri,

– 100 TL’de; ön yüzde 100 sayılarının içinde “YÜZTL” ve giyoş bandın altında “TCMB” ibareleri
mikro yazılıdır.

2- UV Özellikler: Tüm kupürlerde UV ışık altında;

– Banknot kağıdında parlamama,

– Banknot kağıdında bulunan kılcal liflerde mavi ve kırmızı parlama,

– Kırmızı seri ve sıra numarasında kırmızı, siyah seri ve sıra numarasında sarımsı yeşil parlama, özellikleri bulunmakta,

– Ön yüzde 5 YTL’de yer alan pembe renkli çizgiler ile 10, 20, 50 ve 100 YTL’de beliren meşale desenleri ve Atatürk’ün imzası yansıma vermektedir.

Dolaşımda bulunan banknotlarımızın güvenlik özelliklerine ilişkin detay bilgi ve görüntülere merkez bankası web sitesinde yer alan “Banknotlar” başlığı altından ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Web Sitesinde yayımlanan “sık sorulan sorular”dan derlenmiştir (Ziyaret Tarihi: 28/04/2010).

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...