5 Mart 2010

Ekmek israfını önlemek için neler yapılmalıdır?

Beslenme
Beslenme

Ülkemizde ciddi boyutlarda olan ekmek israfını önlemek için aşağıdaki öneriler dikkate alınmalıdır.

  • Üretim talebe göre planlanmalı, raf ömrü daha uzun kaliteli ekmek üretilmelidir.
  • Ekmekler fırında veya satış yerinde uygun koşullarda muhafaza edilmelidir.
  • Ekmeğin pişirilmesi ile satışı arasındaki süre en aza indirilmelidir.
  • Küçük gramajlarda ekmek üretilmelidir.
  • Toplu tüketim yerlerinde ekmek dilimlenmiş veya küçük yuvarlak olarak verilmelidir.
  • Toplu tüketim yerlerinde, menüye göre ekmek siparişi verilmeli; artan ekmeklerin daha sonraki günlerde kullanılmasını sağlayacak menüler düzenlenmelidir.
  • Satılamayan ekmeklerin fırınlar tarafından, galeta unu, kurutulmuş ekmek içi gibi başka gıda maddelerinin üretiminde kullanılması sağlanmalıdır.
  • Orta derecede bayatlamış ekmeklerin düşük fiyattan satılması sağlanmalıdır.
  • Tüketici, soğumuş ekmeği bayatlamış saymamalıdır.
  • Evlere ihtiyaçtan fazla ekmek alınmamalıdır.
  • Ev hanımları bayatlamış ekmeği değerlendirme konusunda bilgilendirilmeli ve teşvik edilmelidir.

Kaynak: Dr. Dyt. Meltem Soylu, Uzm. Gıda Müh. Cengiz Kesici, “Gıda, Su ve Beslenme Konusunda Sık Sorulan Sorular (II)”, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, ISBN: 978-975-590-243-2;  Şubat – 2008.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...