Bir tepkimeye sebep olan ve onu hızlandıran eriyebilir organik madde, ferment.
Enzim Nedir?
Dil Bilgisi
Bir tepkimeye sebep olan ve onu hızlandıran eriyebilir organik madde, ferment.
Biyokimyasal reaksiyonları başlatan, hızlandıran ve kendileri reaksiyon sonunda başlangıç yapısını koruyarak reaksiyondan ayrılan katalizör bileşiklerdir. Enzimler canlı sistemlere özgüdür. Bu nedenle bunlara biyokatalizörlerde denilebilir. Enzimlerin ayrıldıkları 6 grup şunlardır.
· oksidoredüktazlar
Transferazlar
Hidrolazlar
Liyazlar
Ligazlar
İzomerazlar
Gıda teknolojisinde enzimler, ekmek yapımında, sirke yapımında, peynir yapımında, şarap yapımında, turşu ve salamura gıdalar yapımında yaygın kullanılmaktadır.
Kaynak: Gıda Biyokimyası Ders Notları, Derleyen Doç. Dr. A. Kadir HURŞİT, Samsun-1997.