16 Kasım 2017

Enzim Nedir?

Dil Bilgisi
Dil Bilgisi

Bir tepkimeye sebep olan ve onu hızlandıran eriyebilir organik madde, ferment.

Enzim nedir?

Beslenme
Beslenme

Biyokimyasal reaksiyonları başlatan, hızlandıran ve kendileri reaksiyon sonunda başlangıç yapısını koruyarak reaksiyondan ayrılan katalizör bileşiklerdir. Enzimler canlı sistemlere özgüdür. Bu nedenle bunlara biyokatalizörlerde denilebilir. Enzimlerin ayrıldıkları 6 grup şunlardır.

· oksidoredüktazlar

Transferazlar

Hidrolazlar

Liyazlar

Ligazlar

İzomerazlar

Gıda teknolojisinde enzimler, ekmek yapımında, sirke yapımında, peynir yapımında, şarap yapımında, turşu ve salamura gıdalar yapımında yaygın kullanılmaktadır.

Kaynak: Gıda Biyokimyası Ders Notları, Derleyen Doç. Dr. A. Kadir HURŞİT, Samsun-1997.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...