25 Şubat 2010

Et ürünlerinin genel özellikleri

Beslenme
Beslenme

Et ürünlerinde kullanılan etler sağlık kontrolünden geçtiğini ve insan tüketimine uygun olduğunu belirtir sağlık damgasını taşımalıdır.

Et ürünleri ısıl işlem uygulanarak, kürlenerek, marine edilerek, kurutularak, tütsüleme veya olgunlaştırma işlemi uygulanarak üretilir.

Et ürünlerinin üretiminde izin verilen katkı maddeleri, aroma maddeleri, gıda maddeleri ve lezzet vericiler kullanılabilir.

Et ürünleri karkas etinden veya sakatattan hazırlanır, karkas etinden hazırlanan et ürünlerine sakatat katılamaz. Sakatattan hazırlanan et ürünlerine ise karkas eti katılabilir.

Et ürünlerinde tek tırnaklı hayvanların eti kullanılamaz.

Et ürünleri etiketlerinde belirtilen kasaplık hayvan etlerinden imal edilmelidir.

Et ürünleri kendilerine has görünüş, yapı, renk, lezzet, koku ve aromada olmalıdır. Et ürünlerinde kullanılan kılıflar yırtık ve çatlak olmamalı, kılıf ile dolgu arasında boşluk bulunmamalıdır.

Salam, sosis gibi emülsifiye et ürünlerinde nişasta miktarı kütlece en çok % 5, pH en çok 6.4 olmalıdır.”

Pastırmalarda rutubet miktarı en çok % 40, tuz miktarı kuru maddede en çok %8.5, pH değerien çok 5.8 ve çemen miktarı en çok % 10 olmalıdır.

Fermente sucuklarda yağ miktarı en çok %40, rutubet miktarı en çok %40, pH değeri en çok 5.4 olmalıdır.

Isıl işlem görmüş sucuk benzeri ürünlerde yağ miktarı en çok % 40, pH değeri en çok 5.8 olmalıdır.”

Sucuk ve pastırma üretiminde nişasta kullanılmamalıdır.

Bonfileli, dilli, etli, fıstıklı salam ve jambon gibi et ürünlerinde ürüne adını veren girdinin miktarı en az % 3 olmalıdır.

Kavurma kemiksiz etten yapılmalı; yağ miktarı en çok % 35 ve jelatin miktarı en çok % 5 olmalıdır.

Kaynak: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Et Ürünleri Tebliği Resmi Gazete: 10.02.2000-23960, 17.03.2001- 24345(Değişiklik).

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...