12 Temmuz 2010

Fibroadenom, Fibrokist

Alternatif Tıp
Alternatif Tıp

Memenin iyi huylu rahatsızlıklarından biri de hastanın eline bir sertlik veya kitle gelmesidir. Yakınmalar arasında meme ağrısı, meme başı akıntısı da eşlik edebilir. Memenin bu iyi huylu rahatsızlıkları modern tıpta detaylı bir şekilde sınıflandırılmıştır. Bunlar arasında iyi huylu olarak en sık rastlananları,

Fibrokistik değişiklikler

Fibroadenom

İntraduktal papillom

Duktal ektazi ve

Mastit

dir. Fibrokistik değişimler, genel bir kural olmasada doğurganlık çağındaki kadınlarda daha sık görülmektedir. Hemen hemen her iki kadından birinde görülmektedir. Memede yoğunluk artışı, fındık büyüklüğüne varan nodüllerin ele gelmesi, ağrı ve hassasiyettir. Kistler adet öncesi (mensturasyon) şişer ve ağrılı olabilir. Bu şişmelerin nedenlerinden en önemlisi aylık hormonal değişiklerdir.

Fibrokistik değişiklikler genelde iyi huyludur. Ancak, bazı özel tiplerinin kansere dönüşme riski vardır. Örneğin,

Epitelyal

Hiperplazi

Atipik hiperplazi

bileşenleri var ise, kanser gelişme riski var demektir. Mutlaka izlenmesi gerekir. Bu konuda hekiminize danışınız.

Fibroadenomlar, yirmi ile otuzbeş yaş arasında daha sık görülmektedir. Bazı kadınlarda tek memede oluşabilirken, her iki memede de görülebilir. Fibroadenomların büyüklüğü on santimetreye kadar ulaşabilir.

İntraduktal papilloma, genel olarak meme başına yakın olan büyük süt kanallarında tutulum göstermektedir. Hastanın en önemli yakınması kanamalı meme başı akıntısdır. Papillomalar bazı durumlarda meme başından daha uzakta olan küçük süt kanallarında da tutulum gösterebilir. Genel bir kural olmasada, küçük süt kanallarında papilloma tutulumuna epitelyal hiperplazi de eşlik edebilir. Bu durumda kanser gelişme riski vardır. Bu konuda hekiminiz sizi en doğru şekilde yönlendirecektir.

Duktal ektazi, kırk-elli yaş grubundaki bayanlarda daha sık görülmektedir. Hastanın yakınmaları arasında yeşil-siyah renkli koyu sıvının meme başından gelmesidir. Meme başı ve çevresindeki yakın dokularda kızarmalar görülebilir. Bu konuda hekim kontrol ve önerilerini ihmal etmeyiniz.

Mastit, emziren kadınlarda daha sıklıkla görülmektedir. Süt kanallarında oluşan enfeksiyondur. Bu duruma meme başı çevresinde oluşan çatlaklardan bakterilerin içeriye girerek süt kanallarında enfeksiyon oluşturmasıdır. Hekiminizin önereceği uygun antibiyotik ile tedavi edilir.

Fibrokistlere karşı brokoli kürünün nasıl uygulanacağı aşağıda açıklanmıştır.

Dikkat:
Brokoliyi satın alırken ve satın aldıktan sonra da mutlaka dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır:

Taze olmasına dikkat ediniz .

Brokolinin renginin yeşil olmasına dikkat ediniz, sararmış olanları almayınız.

Uzun müddet kullanacağınız için, 250 gramlık porsiyonlar halinde derin dondurucuda saklayınız. Hergün bir paket kullanınız.

Taze olarak satın aldıysanız, buzdolabınızın normal bölümünde 3 günden fazla bekletmeyiniz. En doğrusu porsiyonlar halinde derin dondurucuda koruma altına almaktır.

Derin dondurucuda koruma altına aldığınız (stokladığınız) brokoli özelliğini kaybetmeden altı ay kalabilir.

Süpermarketlerin derin dondurulmuş sebze reyonlarında paketler halinde satılan brokolinin de yeşil olmasına dikkat ediniz. Fazlaca aldığınız paketleri mutlaka evinizdeki derin dondurucuda saklayınız.

Aktarlarda veya bazı marketlerde brokolinin kurutulmuşu satılmaktadır, kürler için onları kullanmayınız. Kurutulmuş brokolinin, tazesine göre olan etkisi yaklaşık %15 civarındadır.

Kadınların göğsündeki fibroadenomlara (kistlere) karşı

Taze ve koyu yeşil renkli olan brokoliden yaklaşık 200-250 gram alınız ve kaynamakta olan yarım litre suyun içerisine atınız. Ağzı kapalı olarak hafif ateşte altı dakika haşlayınız. Altıncı dakikadan sonra ocaktan indiriniz ve ağzı açık olarak ılımaya bırakınız. Yarısını sabah kahvaltısından yirmi dakika önce aç karna, diğer yarısını da öğlen yemeğinden yirmi dakika önce aç karna içiniz. Yirmibir gün hergün taze hazırlanıp içilmesi gerekir. Haşlama suyu içerisindeki haşlanmış brokoliyi tüketme zorunluluğu yoktur. Arzu edilirse tüketilebilir. Duruma göre zaman zaman kür tekrar edilebilir.

NOT: Hekim kontrol ve önerilerini ihmal etmeyiniz. Buradaki bilgiler ile kendi kendinize teşhis koymayınız. Buradaki kürlerin bir destekleyici olduğunu unutmayınız ve hekiminize danışmadan uygulamayınız.

Dikkat 1: Hormonlu ve transgen tohumdan elde edilen brokoliyi bu amaçla kullanmayınız. Satın alacağınız brokolinin taze ve diri olmasına dikkat ediniz. Sararmış olan brokoliyi satın almayınız. İhtiyacınız olan yirmibir günlük brokoliyi 200-250 gramlık porsiyonlar halinde derin dondurunuzda saklayabilirsiniz. Derin dondurucuda sakladığınız brokoli altı ay boyunca etkin özelliğinden hiçbir şey kaybetmez. Kürü uygulayacağınız yirmibir gün boyunca uzun ara vermemeniz gerekir. Bu nedenle ihtiyacınız olan yirmibir günlük brokoli miktarını stoklamanızı öneririm.

Dikkat 2: Bu kürü uygularken, kahve, çikolata, ceviz (tazesi veya kurusu), portakal ve portakal suyu, taze beyaz üzüm tüketilmemelidir.

Dikkat 3: Göğüste teşhis edilen Fibroadenom “solid kitle” olarak tanımlanmış ise, brokoli kürü göğüste bulunan solid-kitle üzerinde etkili değildir. Göğüsteki fibrokistlere karşı etkilidir. Yani, kist olarak tanımlanmış olması gerekir. Eğer, hekiminiz göğüsteki fibroadenom’u kist veya kistik yapı olarak tanımlamış ise, bu taktirde brokoli kürünü uygulayabilirsiniz.

Kaynak: Prof. Dr. İbrahim Adnan SARAÇOĞLU’nun Web Sitesindeki “Kürler ve Hastalıklar” bölümünden derlenmiştir (Ziyaret Tarihi: 03/06/2010).

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...