27 Mart 2010

GDO’nun muhtemel sağlık etkileri nelerdir?

Beslenme
Beslenme

Çok kısa zamanda, yeterli araştırma ve çalışma yapılmadan ekilen ve bugün sofraları süsleyen GDO’lu ürünlerin sağlığımıza ne gibi etkileri olacağı ise belirsizdir. “Dışı çilek, içi balık, dilinize sürpriz yapın”ın ötesinde allerjik tepkimelere yol açabileceği, besin zinciri içinde birikebileceği, toksik etkiler yapabileceği ve antibiyotik direnci oluşturabileceği varsayılmaktadır. Özellikle GDO’lu besinlerin antibiyotiklere dirençli genetik materyal taşıması, insan bağırsağındaki bakterilere bu genetik materyalin geçmesi, çok tehlikeli bir durum olabilir. Böyle bir aktarım sonucunda bugün birçok hastalığın sağaltımında kullanılan antibiyotikler etkisiz kalabilir.

Kaynak:Reci Meseri (Dokuz Eylül Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı AD), “Beslenme ve Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) [Genetically Modified Foods and Nutrition]”, Derleme/Review Article TAF Prev Med Bull 2008; 7(5):455-460, 2008

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...