Gıda zehirlenmelerine neden olan etmenler nelerdir?

Beslenme
Beslenme

Gıda madde yada malzemelerinin bozulmuş olması,

Yetersiz pişirme veya ısıtma,

Atıklar ve artıklar,

Gıdalardaki kimyasal maddeler ve bi­yolojik kirlenme,

Böcekler ve kemirgenler,

Hasta gıda işleyicileri,

Kalitesiz hammadde kullanımı,

Hava ve su,

Uygun olmayan sıcaklık derecelerinde muhafaza,

Kirli alet-ekipman,

Gıda işlemedeki hatalar,

Çapraz bulaşmalar,

Personel temizliğinin yetersizliği olarak sıralanabilir.

Kaynak: Dr. Dyt. Meltem Soylu, Sağlık Memuru Engin Alacahan, Uzm. Gıda Müh. Cengiz Kesici, “Gıda, Su ve Beslenme Konusunda Sık Sorulan Sorular (II)”, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Şubat – 2008.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...