Gıda madde yada malzemelerinin bozulmuş olması,
Yetersiz pişirme veya ısıtma,
Atıklar ve artıklar,
Gıdalardaki kimyasal maddeler ve biyolojik kirlenme,
Böcekler ve kemirgenler,
Hasta gıda işleyicileri,
Kalitesiz hammadde kullanımı,
Hava ve su,
Uygun olmayan sıcaklık derecelerinde muhafaza,
Kirli alet-ekipman,
Gıda işlemedeki hatalar,
Çapraz bulaşmalar,
Personel temizliğinin yetersizliği olarak sıralanabilir.
Kaynak: Dr. Dyt. Meltem Soylu, Sağlık Memuru Engin Alacahan, Uzm. Gıda Müh. Cengiz Kesici, “Gıda, Su ve Beslenme Konusunda Sık Sorulan Sorular (II)”, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Şubat – 2008.