14 Ağustos 2010

İftarda meyveleri içmek yerine yemenin faydaları

Beslenme
Beslenme

Glisemik indeksi düşük gıdalar kan şekerinin hızlı yükselip düşmesini engelleyip, kişiye tokluk hissi verir. Bu besinlerin içerisinde meyvenin çok önemli bir yeri var.

Zaten besinin glisemik indeksini düşüren de yine posası. Buna en güzel örnek meyveler; eğer meyveleri sıkmak yerine posası ile birlikte tüketirseniz daha uzun süre tokluk sağlar ve kan şekerinizi daha yavaş yükseltir.

Ramazan boyunca gerek pişmiş, gerek çiğ sebzeleri sofranızdan eksik etmemelisiniz. Özellikle çiğ sebzelerin vücut için çok faydalı olduğunu unutmayın!

Karbonhidrat oranı daha yüksek olan sebzeler; havuç, şalgam, bezelye, pırasa, bakla ve enginar. Bunların karbonhidrat oranlarının fazla olması, tüketilmemesi gerektiği anlamına gelmez. Sadece yenilirken miktarına dikkat etmekte fayda var; ortalama dört yemek kaşığı kadar tüketmeniz yeterli olur.

Posanın diğer kaynaklarından biri de yulaftır; tok tutucu özelliği ve kolesterol düşürmedeki etkisini nedeniyle tüketilebilecek bir besindir. Yulafı, bir dilim ekmek hakkınızın yerine, iki ya da üç yemek kaşığı kadar süt veya yoğurdun içine karıştırarak tüketebilirsiniz.
Kaynak: Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz’ın 24.08.2009 tarihinde sabah.com.tr web sitesinde yayımlanan “Ramazan’da sağlıklı beslenme kılavuzu” yazısından derlenmiştir.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...