1 Ekim 2011

İş dünyasında Çukurova ekolü

Organizasyon
Organizasyon

Çukurova Ekolü Risk Alır

Risk almak Çukurova Grubu’nu tanımlayan en önemli kelime. Çukurova Grubu patronu Mehmet Emin Karamehmet liderliğinde hep ilki ve yeniyi gerçekleştirdi. Hiçbir grup telekomünikasyon işine girmeye cesaret edemezken Karamehmet, Turkcell’i kurdu. Finans sektöründe önemli hamleler gerçekleştirdi. Aynı anda birçok bankayı bünyesinde barındırdı. Pamukbank ve Yapı Kredi gibi sektöründe ciddi oyuncu olan iki banka uzun yıllar grubun çatısı altında yer aldı. Digiturk, Superonline gibi yine sektöründe ilk olan pek çok iş de Çukurova tarafından gerçekleştirildi. İşte bu yüzden pek çok insan kaynağı ve yönetim uzmanı Çukurova Grubu’nu belki de Türk iş dünyasının en cesur ve en çok risk alan grubu olarak tanımlıyor.

Murat Demiroğlu’nun Çukurova ekolü için tanımı şöyle, “Çukurova ve ekolü Türk girişkenliğini sergiler. Hiç girilmeyen pazarlara girmeye çalışır, hiç yapılmamış işleri yapar. Atılımcı ve cesurdur.” Profil International Genel Müdürü Ayşe Öztuna da “Ekolün en önemli temsilcilerine baktığımızda ortak özelliklerinin gruptan ayrıldıktan sonra kendiişlerini kurmaları olduğunu görüyoruz” diyor. Bu doğru bir tespit… Bir zamanlar Yapı Kredi’nin genel müdürlüğünü yapan Burhan Karaçam, şimdi başarılı bir danışmanlık şirketinin sahibi. 1995’te Çukurova Grubu’nun koordinatörü olan Mehmet Gür ise gruptan ayrıldıktan sonra girişimci olarak yoluna devam edenlerden. Gür’ün kurucu ortak olduğu şirketlerden biri de Öncü Menkul Değerler…

Yenilikçi ve cesurlar

Çukurova ekolünün önde gelen temsilcilerinden olan Muzaffer Akpınar da Turkcell’in genel müdürlüğünden ayrıldıktan sonra profesyonel yöneticilik yaşantısını noktalayarak rüzgar enerjisi konusunda çalışacak bir şirketin kurucuları arasında yer aldı. Uzmanlar bu ekolün temsilcileri olan liderlerin en önemli özelliklerinin yenilikçilik olduğunu belirtiyorlar. Özellikle teknoloji kullanımında yenilikçi ve cesur tutumlarının da altını çiziyorlar.

Çukurova ekolü temsilcilerini en çok finans sektöründe görmek mümkün. Bunun nedeni de grubun finansta gösterdiği başarı. Mehtap Alanyalı “Sektöre baktığımızda çok sayıda Çukurova Grubu çalışanının diğer kuruluşlarda önemli pozisyonlarda olduğunu görüyoruz” diyor. Alanyalı, bu isimlerden birkaçını da şöyle sıralıyor: “Milenyumbank Genel Müdürü Cüneyt Genç, Fortis Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Taner Erhan, Bankalar Arası Kart Merkezi Genel Müdürü Sertaç Özinal, Akbank Perakende Bankacılık Krediler Bölüm Başkanı Halit Yıldız’da Pamukbank’tan yani Çukurova ekolünden yöneticiler.”

Ekolün en önemli temsilcisi olan Burhan Karaçam ise Çukurova ekolü içinde Yapı Kredi’yi şöyle anlatıyor: “Benim kurum kültürü deyince Türkiye’de aklıma Yapı Kredi ile birlikte çok az sayıda kurum geliyor. Yapı Kredi bir bütün olarak düşünen, araştıran, tartışan ve tekrar düşünen bir topluluk kültürüydü. Çalışmalarımızın temelini açıklık, katılım ve paylaşım ilkelerimiz oluştururdu.”

Kaynak: Nilüfer Gözütok’un capital.com.tr web sitesindeki “En Güçlü Ekoller” yazısındanderlenmiştir (Derleme Tarihi: 17/06/2011).

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...