12 Temmuz 2010

Işık

Fizik
Fizik

Güneşsiz ve ışıksız bir hayatın ne olabileceğini hiç düşündünüz mü? Dünyamız tasavvur edemeyeceğiniz bir şekilde olabilirdi. Yeşil bitkileri olmayan bir dünya düşünmeye çalışın. Bu bitkiler fotosentez olayı yardımıyla besin temini hususunda ışığa ihtiyaç duyarlar. Küçük ölçekte ışık üretebiliriz. Ancak bu yaşamamız için gerekli olan besinleri yetiştirmemize ne derecede yeterli olabilecektir? Işık denilince aklımıza daima onsuz göremeyeceğimiz şeyler gelir. Güneşin doğal ışığı olmaksızın yeryüzünde bir hayatı düşünmek bile istemeyiz.

Görünür ışık, elektromanyetik spektrumun küçük bir kısmıdır. Elektromanyetik spektrumun diğer dalgaları gibi ışık fotonlardan yapılmıştır. Işık, boşlukta diğer ışıma enerjileri gibi saniyede 300.000.000 metre yol alır. Elektromanyetik spektrumun diğer dalgalarının aksine, ışığı görebiliriz.

Kaynak: Prof. M. Selami Kılıçkaya, Editör: Yrd. Doç. Dr. Ali Cemalcılar, “Temel Fizik”, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayınları No: 674, Açıköğretim Fakültesi Yayınları No: 331, ISBN 975 – 492 – 348 – 5, 1996.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...