12 Temmuz 2010

Kaliteli Sağlık – Zindelik Programı

Spor
Spor

Göz önünde bulundurmanız gereken, iyi bir egzersiz planının özellikleri neler olmalıdır? Öncelikle, istekleriniz doğrultusunda ve yukarıda tartışılan, eğlenip zevk alabileceğiniz, kas kuvveti ve dayanıklılığını, esnekliliği, kalp-damar sistemi dayanıklılığını, daha az yağ oranı olan vücut yapısını sağlayacak bir programa sahip olmaktır.

İyi bir egzersiz programının bazı anahtar kelimeleri vardır. Bunlar:

Egzersiz Sıklığı: İyi bir egzersiz programının sıklığı haftada 3-5 kez olmalıdır. Üç defadan aşağı olmamalıdır, çünkü iki günden fazla ara verip, egzersiz yapmazsanız, kazandığınız kondisyonu kaybetmeye başlarsınız. Beş defadan fazla olmamalı, çünkü vücudunuzun toparlanması için dinlenmeye ihtiyacı vardır.

Egzersiz Süresi: Kardiyovaskular gelişmeyi ve yararını görebilmek için, bir egzersizin durmadan 15-60 dakika arasında yapılması gereklidir.

Egzersiz Şiddeti: Yapılan egzersizin amacına ulaşması, hedeflenen çalışma seviyesini tutturabilmekle olur. Bu seviyeyi tutturabilmenin yolu bir dakikalık kalp atım sayısını bulmakla olur. Kalp atım sayısını, boynunuzun her iki yanındaki veya el bileklerinde bulunan arterlerden bulabilirsiniz. Bir dakikadaki kalp atımını hesaplamak için, 10 saniye kalp sayısını alın ve bunu 6 ile çarparak bulabilirsiniz. Aşağıdaki tabloya bakarak, hedef kalp seviyenizi hesaplayabilirsiniz.

Burada en önemli ve akılda tutulması gereken nokta, aktiviteler sırasında, kesinlikle maksimum kalp seviyesinin üzerine çıkılmamalı, daha aşağı değerler hedef kalp atımı olarak belirlenmelidir. Sürekli ve yoğun aktivitelerde 15 – 60 dakikalık bir zaman dilimi hedeflenmelidir.

Yine unutulmamalıdır ki, egzersizlere başlamadan ve egzersizin şiddetini arttırmadan, ısınma egzersizlerine öncelik verilmelidir. Her zaman, egzersizi bitirdikten bir saat içinde, tamamen toparlanmış ve dinlenmiş olmalısınız.

Kaynak: Sabri Kaya, Spor Mu? Egzersiz Mi? Niçin?

Share

Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunları da Beğenebilirsiniz...