12 Temmuz 2010

Kalp-Damar Sistemi (Kardiovaskular) Dayanıklılığı

Spor
Spor

Kalp-damar sistemi dayanıklılığı, büyük kas gruplarını kullanarak; ısrarlı, ara vermeden ve uzun süreli sportif aktiviteler yapabilme kabiliyetidir. Bu aynı zamanda kalbin, kanın ve damarların hücrelere yeterli oksijen taşıyabilme, hücrelerdeki atık ürünleri atabilme kabiliyeti anlamını taşır. Buna oksijen kullanarak yapılan “aerobik” aktiviteler adı da verilmektedir. Kalp de kaslardan oluşur ve diğer kaslar gibi düzenli sportif aktivitelere katılarak, kalp kaslarının dayanıklılığı arttırılabilir.

Bu aynı zamanda kalbinizin boyutunun ve ağırlığının artması demektir. Bunun sonucunda, kalbiniz güçlenerek daha verimli bir organ olur; her bir atımdaki vücudunuza gönderdiği kan miktarı artar, dolayısı ile ihtiyaç olunan kanı, bir dakika içinde daha az atımla vücudunuza gönderir. Kan akışı gelişir, kasların ihtiyacı olan oksijen teslimatı daha iyi yapılır. Kaslarda çalışma sonucu oluşan atık ürünlerin taşınması da iyi yapılır. Bunun sonucunda, yoğun aktiviteler esnasında yorgunluk geç hissedilir ve toparlanma süresi daha kısa olur.

Kalp-damar sisteminin dayanıklılığını arttıran en yararlı aktiviteler, yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklet, mukavemet kayağı, merdiven çıkma, ip atlama gibi büyük kas gruplarını çalıştıran, ritimli bütün aktivitelerdir.

Kaynak: Sabri Kaya, Spor Mu? Egzersiz Mi? Niçin?

Share

Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunları da Beğenebilirsiniz...