13 Mart 2010

Kalp durması nedenleri, belirtileri ve ilk yardım nasıl olur?

İlk Yardım
İlk Yardım

Damarların tıkanması veya bir travma sonucu kalp durabilir. Oksijensizliğe karşı çok hassas olan beyin hücrelerinde, yaklaşık üç dakikalık dolaşım bozukluğu nedeniyle ölümler olur.

Belirtileri;

Kazazedenin bilincini yitirmesi,

Solunum durması,

Ciltte terlemenin görülmesi,

Yüz ve başta olmak üzere vücutta morarma.

Kalbin durduğundan emin olmak için bilekten yada şah damarından nabız kontrol edilir.

İlk yardım

Kalbin durduğundan emin olduktan sonra göğüs masajı yapılabilir. Dış göğüs masajı asla çalışan kalbe uygulanmaz.

Kalp masajı daima suni solunumdan önce yapılmalıdır. Göğüs kafesinin ön orta kısmında yer alan göğüs kemiği üzerine basınç uygulanarak kalp masajına başlanır. Göğüs kafesi yetişkinlerde 4- 5 cm kadar esnetilir. Dakikada 80 baskı uygulanır.

Bunun için hasta sert bir zemin üzerine sırt üstü yatırılır.

Eğer ilk yardımı uygulayan bir kişi ise 15 baskıdan sonra iki defa suni solunum uygulanır. 15 baskıya iki nefes uygulanarak, nabız geri gelince masaja son verilir.

Şayet ilk yardım uygulayacak birden fazla kişi var ise birinci kişi kalp masajı yaparken ikinci kişi de suni solunuma başlar. Bu durumda 5 baskıya karşılık bir solunum yaptırılır.

Eğer hasta çocuk ise kalp masajı uygulanırken parmaklar kullanılır. Suni solunum uygulamak için ağız ve burundan birlikte hava verilir.

Şah damarı ve kazazedenin yüz rengine bakılır. Solunum ve kan dolaşımının normale dönmesi ile hastanın rengi de normalleşir. Hasta hastaneye sevk edilene kadar dinlendirilerek, belirtiler kontrol edilir.

Kaynak: Milli Eğitim Web Sitesinde Yer Alan “Mesleki Açık Öğretim Lisesi “Trafik ve İlkyardım Eğitimi 1-2 (Hazırlayan: Hasan YALÇIN)” Ders Notlarından Derlenmiştir (Ziyaret Tarihi: 01/02/2010).

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...