7 Mayıs 2010

Kanserden korunmak için nelere dikkat edilmelidir?

Beslenme
Beslenme

Yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösteril­meli; öğünlerde 4 besin grubundan yiyeceklerin yer aldığı dengeli bir menü hazırlanmalıdır.

İdeal vücut ağırlığı sağlanılmalı ve sürdürülmelidir.

Günde en az 5 porsiyon sebze veya meyve tüke­tilmelidir. En az 2 porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler veya portakal, limon gibi turunçgillerden olmalıdır.

Rafine tahıllar ve şeker yerine tam taneli tahıllar tercih edilmelidir.

Özellikle yağı yüksek ve işlenmiş kırmızı et tüketi­mi sınırlandırılmalıdır. Kırmızı et yerine balık, tavuk, kuru baklagiller tercih edilmelidir. Etlerin pişirilme­sinde haşlama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

Yağ alımının azaltılması için; yemeklerin az yağla pişirilmesi, et yemekle­rinin yağ eklenmeden kendi yağları ile pişirilmesi, kızartma, kavurma gibi pişirme yöntemleri yerine haşlama, ızgara, fırında pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi gerekir.

Kaynak: Dr. Dyt. Meltem Soylu, Sağlık Memuru Engin Alacahan, Uzm. Gıda Müh. Cengiz Kesici, “Gıda, Su ve Beslenme Konusunda Sık Sorulan Sorular (II)”, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Şubat – 2008.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...