12 Temmuz 2010

Karbonhidratların fonksiyonu

Beslenme
Beslenme

Yapısal ve koruyucu elemanlar olarak fonksiyon görüyorlar. Eklem­lerimizi kayganlaştırıyor ve hücreler arasındaki yapışmayı sağlıyorlar. Su­yun vücudumuzda tutulmasını sağlayan da karbonhidratlar. Sindirim enzimlerinin etkilemediği dirençli nişasta, nişasta olmayan polisakkaritler, oligosakkaritler ve lignin gibi bazı karbonhidratlar da, bağırsak hareketlerini artırarak, bağırsakları­mızda oluşan atıkların dışkı olarak atılmasına yardımcı oluyorlar. Yani kabızlığı önlüyor, ayrıca bağırsakta hastalık yapıcı bakterilerin üremesi­ni engelliyorlar. Ancak gereğinden fazla alındıklarında da durum tersi­ne dönebiliyor. Bağırsaktaki posa­nın gereğinden fazla olmasına yol açıp, kişiyi ishal yapabiliyorlar; bu nedenle dikkatli olmak gerekiyor.

Kaynak: Gülgün Akbaba, “Enerji Kaynagimiz…Karbonhidratlar”, Bilim ve Teknik, Mart 2007.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...