12 Temmuz 2010

Karbonhidratların gereğinden az miktarlarda alınmasının ne tür mahzurları vardır?

Beslenme
Beslenme

Karbon­hidratların gereğinden az miktarlar­da alınması durumunda kendimizi oldukça yorgun hissediyoruz. Hatta “elimi oynatacak gücü kendimde bulamıyorum” yakınmalarının ar­dında da beslenmede göz ardı edi­len bu besin öğesi var. Karbonhid­ratların gereğinden az alınması durumunda ortaya çıkacak olumsuz­luklardan bir diğeri de, vücutta nor­malden çok aseton ketonlar ve asit­lerin oluşması. Bu moleküller vücut sıvılarının asitliğini artırıp, kanı asitlendiriyor. Bu duruma bilim dilinde “ketosiz” deniyor. Dolayısıyla kar­bonhidratlar “antiketojenik” mad­deler olarak da önemli işleve sahip­ler.

Kaynak: Gülgün Akbaba, “Enerji Kaynagimiz…Karbonhidratlar”, Bilim ve Teknik, Mart 2007.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...