12 Temmuz 2010

Küflü gıda ne zaman tüketilebilir, ne zaman atılmalı?

Beslenme
Beslenme

Gıda

Yapılacak İşlem

Nedeni

Hafif yiyecekler, sandviç, sosisli vb.

Pişmiş kırmızı ve kanatlı etleri

Güveç

Pişmiş hububat ve kek vb.

Tüketilmemeli

Yüksek nem içeren gıdalar yüzeyin altında da bulaşmış olabilir. Ayrıca küf gelişimi yanında bakteri gelişimi de olabilir

Sert peynirler

Kullanılabilir.

Küfün görüldüğü yüzeyden itibaren En az 2,5 cm.’lik kısmı keserek çıkarın. Çapraz bulaşmayı önlemek için bıçağı küflü kısımla temas ettirmeyiniz. Küflü kısmı

 kesip attıktan sonra peyniri yeniden temiz bir plastik film ile sarın.

Küf miselleri genellikle bu ürünlerde fazla içeri  ulaşamaz.

Küflü peynirler (Rokfor, brie vb.

Brie, kamamber gibi yumuşak peynirlerde üretim tekniğinde kullanılan küf haricinde küf gelişimi olmuşsa bu ürünleri tüketmeyiniz.

Gorgonzola, stilton peynirleri gibi sert peynirler yukarıda verilen sert peynirler için belirtilen işlemler uygulanarak kullanılabilir.

Üretim prosesinin parçası olmayan küflerin gelişimi tehlikeli olabilir.

Yumuşak peynirler (Krem peynir, sürülebilir peynirler), kesilmiş, parçalanmış bütün peynirler

Tüketilmemeli

Yüksek nem içeren gıdalar yüzeyin altında da küfle bulaşmış olabilir. Ayrıca küften farklı olarak bakteri gelişimi de olmuş olabilir.

Kesilmiş, parçalanmış peynirlerde kesme ekipmanı kesme esnasında küfle bulaşmış ve diğer parçalara da çapraz bulaşma yapmış olabilir

Yoğurt ve krema

Tüketilmemeli

Yüksek nem içeren gıdalar yüzeyin altında da bulaşmış olabilir. Ayrıca küf gelişimi yanında bakteri gelişimi de olabilir

Reçel ve jöleler

Tüketilmemeli

Küf mikotoksin üretmiş olabilir.

Sert meyve ve sebzeler (havuç, lahana vb.)

Kullanılabilir.

Küfün görüldüğü yüzeyden itibaren En az 2,5 cm.’lik kısmı keserek çıkarın. Çapraz bulaşmayı önlemek için bıçağı küflü kısımla temas ettirmeyiniz.

Sert meyve ve sebzelerde küflü kısımlar kesilip kullanılabilir. Sert yüzeylerden küf misellerinin içeri girmesi daha zordur.

Yumuşak meyve ve sebzeler (Salatalık, şeftali, domates vb.)

Tüketilmemeli

Yumuşak sebze ve meyvelerde küf miselleri içeri işlemiş olabilir.

Ekmek ve fırıncılık ürünleri

Tüketilmemeli

Gözenekli gıdalarda iç kısımlara küf miselleri ulaşabilir

Fıstık ezmesi, bakliyat ve kuruyemiş

Tüketilmemeli

Koruyucu kullanılmamış işlenmiş gıdalar küf gelişimi için yüksek risk taşır.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...