Gıda |
Yapılacak İşlem |
Nedeni |
Hafif yiyecekler, sandviç, sosisli vb. Pişmiş kırmızı ve kanatlı etleri Güveç Pişmiş hububat ve kek vb. |
Tüketilmemeli |
Yüksek nem içeren gıdalar yüzeyin altında da bulaşmış olabilir. Ayrıca küf gelişimi yanında bakteri gelişimi de olabilir |
Sert peynirler |
Kullanılabilir. Küfün görüldüğü yüzeyden itibaren En az 2,5 cm.’lik kısmı keserek çıkarın. Çapraz bulaşmayı önlemek için bıçağı küflü kısımla temas ettirmeyiniz. Küflü kısmı kesip attıktan sonra peyniri yeniden temiz bir plastik film ile sarın. |
Küf miselleri genellikle bu ürünlerde fazla içeri ulaşamaz. |
Küflü peynirler (Rokfor, brie vb. |
Brie, kamamber gibi yumuşak peynirlerde üretim tekniğinde kullanılan küf haricinde küf gelişimi olmuşsa bu ürünleri tüketmeyiniz. Gorgonzola, stilton peynirleri gibi sert peynirler yukarıda verilen sert peynirler için belirtilen işlemler uygulanarak kullanılabilir. |
Üretim prosesinin parçası olmayan küflerin gelişimi tehlikeli olabilir. |
Yumuşak peynirler (Krem peynir, sürülebilir peynirler), kesilmiş, parçalanmış bütün peynirler |
Tüketilmemeli |
Yüksek nem içeren gıdalar yüzeyin altında da küfle bulaşmış olabilir. Ayrıca küften farklı olarak bakteri gelişimi de olmuş olabilir. Kesilmiş, parçalanmış peynirlerde kesme ekipmanı kesme esnasında küfle bulaşmış ve diğer parçalara da çapraz bulaşma yapmış olabilir |
Yoğurt ve krema |
Tüketilmemeli |
Yüksek nem içeren gıdalar yüzeyin altında da bulaşmış olabilir. Ayrıca küf gelişimi yanında bakteri gelişimi de olabilir |
Reçel ve jöleler |
Tüketilmemeli |
Küf mikotoksin üretmiş olabilir. |
Sert meyve ve sebzeler (havuç, lahana vb.) |
Kullanılabilir. Küfün görüldüğü yüzeyden itibaren En az 2,5 cm.’lik kısmı keserek çıkarın. Çapraz bulaşmayı önlemek için bıçağı küflü kısımla temas ettirmeyiniz. |
Sert meyve ve sebzelerde küflü kısımlar kesilip kullanılabilir. Sert yüzeylerden küf misellerinin içeri girmesi daha zordur. |
Yumuşak meyve ve sebzeler (Salatalık, şeftali, domates vb.) |
Tüketilmemeli |
Yumuşak sebze ve meyvelerde küf miselleri içeri işlemiş olabilir. |
Ekmek ve fırıncılık ürünleri |
Tüketilmemeli |
Gözenekli gıdalarda iç kısımlara küf miselleri ulaşabilir |
Fıstık ezmesi, bakliyat ve kuruyemiş |
Tüketilmemeli |
Koruyucu kullanılmamış işlenmiş gıdalar küf gelişimi için yüksek risk taşır. |
12 Temmuz 2010