3 Şubat 2011

Mısır’daki olaylar nasıl yorumlanmalı?

Siyaset
Siyaset

Günlerdir Mısır’da olaylar durulmadı ve hatta gittikçe etki ve şiddetini artırmaya devam ediyor. Bugün Şubat 1, 2011 Salı, Mısır’da “Bir Milyon Kişi” yürüyüş yapmaya hazırlanıyor. Her iki taraf da çok sabır ve strateji isteyen bir “oyun” oynuyor. Hükümet, halkı, sokaklarda yorulup, bıkıncaya kadar dolaşıp, bağırıp, protesto etmesine izin veriyor ve nasılsa bu olayların da “1977 Ekmek İsyanı” gibi veya 2008 “ekmek fiyatlarının artışına tepki” isyanı gibi sönüp gideceğini düşünüyor. Mübarek İdaresinin en büyük hatası bu: “Ya olayların vehametini kavrayamadılar veya kabulde zorlanıyorlar”

Halka gelince, gün geçtikçe daha da hırslanıyor. Ekmek bittikçe, petrol tükendikçe, bankalar çalışmadıkça, ana gıda maddeleri ve halk vasıtaları ortadan kayboldukça kızgınlık ve öfkelerinin derecesi artıyor. Artık kaybedecek hiç birşeylerinin olmadığını düşünüyorlar. Bir çok halk ihtilalinde “açlık ve sefillikten başka kaybedecek birşeyleri olmayanların” nice krallıkları ve imparatorlukları devirdiği görülmüştür.

Mısır’daki protestocular için “Mübarek gitmedikçe, hiçbir şey düzelmez ve kabul edilemez” noktasına ulaştı. Mısır hükümeti işte bunu da anlayamıyor veya inanamıyor. Halk isyanının en zayıf noktası bu hareketin başı veya tek organizatörü yok. Dolayısı ile boşta uçan lidersiz arı kovanı gibiler. Acilen taleplerini dile getirebilecek temsilciler bulmak zorundalar. Bazı kimseler mesela eski Uluslararası Atom Enerji Ajansı Başkanı El Baradey gibi kişiler fırsattan istifade “liderlik “üstlenmek istemektedirler. Bu da kabul görmeyecektir.

Mısır’da İntifaa veya tam olarak İntifada oluyor. Yıllardır içten içe kaynayan, ara sıra tehlike dumanları yollayan o ezilmişlerin kor ateşi sonunda bir yanardağ gibi patladı. Bunu durdurmanın imkanı yok. O kızgın lav, normal ve kendi gücünün götürdüğü yere kadar akacak. Bunu hem Mısır’ın başındakiler ve hem de onlara dost ve müteffik olanlar anlasalar çok daha gerçekçi kararlar alabilirler.

Kaynak: Prof. Dr. Oya Akgönenç’in 02 Şubat 2011 tarihinde Milli Gazete’de yayımlanan “Mısır’da intifada benzetmeler ve gerçekler” yazısından derlenmiştir.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...