5 Mart 2010

Oksalat nedir?

Beslenme
Beslenme

Oksalik asidin tuzlarına verilen addır. Kalsiyumla birleşerek emilemeyen kalsiyum tuzları oluşturur. Oksalatlar idrarla atılırlar. Bazen idrar yolunda taş oluşturabilirler. Oksalat C vitamini metabolitlerindendir, bu nedenle preparat olarak fazla miktarda C vitamini alınması sakıncalıdır. Oksalatlar pek çok yeşil yapraklı sebzede, özellikle ıspanak, kakao ve çikolatada, fındık, fıstık gibi kuruyemişlerde bulunur.

Kaynak: Dr. Dyt. Meltem Soylu, Uzm. Gıda Müh. Cengiz Kesici, “Gıda, Su ve Beslenme Konusunda Sık Sorulan Sorular (II)”, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, ISBN: 978-975-590-243-2; Şubat – 2008.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...