15 Ocak 2016

Onlu Sistem Nedir?

Tarih
Tarih

Onlu Sistem ilk olarak Hun Türkleri tarafından kullanılan bir ordu düzen sistemidir.

Asya Hun İmparatorluğu’nda İmparator Mete Han tarafından MÖ 209 yılında ilk defa kullanılan onlu sistem, Türk ordusunun ve Türk Kara Kuvvetlerinin kuruluş tarihi sayılmaktadır. Çünkü ilk düzenli ordu dönemi başlamıştır.

Onlu sistemde en büyük birlik 10.000 kişilikti ve bu birliğe “tümen” adı veriliyordu. Tümenler de 1000’li, 100’lü ve 10’lu olmak üzere kademeli olarak küçülen birliklere ayrılıyordu.

Bu düzenle birlikte ordu kolay yönetilmiş, ünlü Turan taktiğinin gelişimi sağlanmıştır. Mete Han, ordusunu onluk, yüzlük (bölük), binlik ve onbinlik (tümen) parçalara ayırmıştır. Onluk sistemi Türk Silahlı Kuvvetleri de benimsemiştir.

Türk Silahlı Kuvvetlerindeki isimleri

Sisteme göre ordu, her biri 10 askerden oluşan parçalara ayrılır. Her bir on askerin başına “onbaşı” geçer.

  • 10 tane onlu asker, 100 askeri oluşturur ve başına “yüzbaşı” geçer.
  • 10 tane yüzlü asker, 1000 askeri oluşturur ve başına “binbaşı” geçer.
  • 10 tane binli asker, 10,000 askeri oluşturur ve başına “tümgeneral” geçer.
  • Bütün orduyu ise başkomutan yönetir.

Bir savaş anında başkomutan, bütün tümgeneralleri toplayarak karar alır. Tümgeneraller, komutası altındaki binbaşılarına bu kararı açıklar. Binbaşılar, komutası altındaki yüzbaşılarına kararı açıklar. Yüzbaşılar da komutası altında bulunan onbaşılara kararı söyler. Onbaşılar da komutası altındaki 10 askere emri verir. Bu şekilde emir komuta zinciri de oluşturulmuş olur. Böylece ordu daha düzenli ve sistematik hareket eder. İletişim hızlanınca savaşta başarı kazanma ihtimali yükselir.

Share

Göknur ÇELİK

1972 yılında Kars’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra 1990 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. 1994 yılında Tarih öğretmeni olarak mezun oldu. 1995 yılında Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde Tarih Öğretmeni olarak çalışmaya başladı. 2006 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi Kürsüsü’nde, Vâsıtî’nin “Gazâvât-ı Murad Paşa” adlı eserinin incelenmesi, konulu yüksek lisansını tamamladı. 2006 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılan Uzman Öğretmenlik kadrosuna hak kazandı. Halen Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde Uzman Tarih Öğretmeni olarak görev yapmaktadır. Orta derecede İngilizce bilmektedir. Evli ve bir çocuk annesidir.

Bunları da Beğenebilirsiniz...