6 Haziran 2010

Oruç ibadeti

İlahiyat
İlahiyat

İslam’ın başlıca ibadetlerinden birisi de ramazan ayında oruç tutmaktır. Oruç, niyet ederek tanyerinin ağarmasından itibaren güneş batıncaya kadar yememek, içmemek ve cinsel ilişkiden uzak durmak demektir. Yüce Allah oruç ibadetini şöyle emreder: “Ey iman edenler! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. Ola ki, korunup sakınırsınız.” (Bakara suresi, 183. ayet).

Tanyeri ağarmadan geceleyin yediğimiz, oruca hazırlık yemeğine sahur; güneş batınca orucumuzu açtığımız akşam yemeğine iftar denir.

Ergenlik yaşına gelmiş, aklı başında olan her müslümanın, Ramazan ayını oruçlu geçirmesi farzdır. Zekâ engelliler, çocuklar, özel durumlarında bulunan kadınlar oruç tutmazlar. Hastalar, yolcular, emzikli kadınlar oruç tutmayabilirler ancak, Ramazandan sonra tutmadığı günleri kaza ederler.

Farz olan ramazan orucu dışında, adak veya nafile ibadet niyetiyle başka zamanlarda da oruç tutulabilir. Ramazan Bayramının ilk günü ile Kurban Bayramının dört günü oruç tutmak haramdır.

Mazeretsiz ve bilerek yemek-içmek, cinsel ilişkide bulunmak orucu bozar. Oruçlu olduğunu unutarak orucu bozan şeyleri yapmak orucu bozmaz. Bilerek oruç yemenin cezası 2 ay aralıksız oruç tutmaktır.

Oruç insana Allah’ı hatırlatır, sorumluluk bilincini geliştirir. Allah’ın sevgisini kazandırır. Açlık ve sıkıntı çeken insanların hâlini anlamamızı sağlar. İnsan oruçla yoksulların sıkıntılarını fark eder, fakirlere karşı içinde şefkat ve merhamet duyguları gelişir. İftar sofralarında gerçekleşen eş-dost akraba davetleri ve toplu halde kılınan teravih namazları sayesinde, toplumda birlik-beraberlik duyguları güçlenir; Ramazan Bayramı günleri ile de zirveye ulaşır. Oruç tutmak insanı sağlıklı yapar, on bir ay çalışan sindirim organları, bir ay dinlenir. Peygamberimiz “Oruç tutunuz, sıhhat bulursunuz.” buyurmuştur. Oruç insana sabretmeyi öğretir. Sahip olduğumuz nimetlerin kıymetini fark etmemizi sağlar. Oruç kötülüklere karşı kalkandır.

Orucun ruhuna uygun davranmayan kişi sadece aç ve susuz kalmış olur: “Her kim yalan söylemeyi ve yalanla iş görmeyi bırakmazsa, Allah onun yemesini, içmesini bırakmasına değer vermez.” (Buhari, Oruç).

Oruç, bizi dünyada kötülüklerden sakındıran, günahlarımızın bağışlanmasına vesile olan bir ibadettir. Peygamberimiz oruç tutanlara şu müjdeyi vermiştir: “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.”

Kaynak: Milli Eğitim Web Sitesinde Yer Alan “Mesleki Açık Öğretim Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 3 (Hazırlayan: M. Sadık Arslan)” Ders Notlarından Derlenmiştir (Ziyaret Tarihi: 01/02/2010).

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...