11 Ağustos 2010

Oruç ve diyet

Beslenme
Beslenme

Oruç açıldıktan sonraki beslenme, üç ya da tercihen dört öğüne dağıtılmalıdır. Hafif bir iftar açılışı, iftar, gece ara öğün ve sahur şeklinde planlı olarak sıvı ve gıda alınmalıdır. Yemek sırasında kesinlikle acele edilmemesi, gıdaların iyice çiğnenmesi son derece önemlidir.
Günde üç kere alınacak ilaçlar iftar, gece
ve sahur şeklinde alınmalıdır. Ana öğün yatmadan yaklaşık 2 saat önce yenmelidir. Ramazan ayında yağlı yiyecek tüketimi reflü, hazımsızlık, kabızlık şikayetlerini artırır. Lifli gıdaların özellikle gece ve sahurda tüketilmesi gereklidir.
Uyku bölünecek endişesiyle sahuru atlamanın ya da sadece su içip yatmanın açlık süresini 20 saate kadar uzatır. Bu durumda gün içinde enerji yetersizliği, konsantrasyon kaybına, uyuklamalara, verim düşmesine hatta kazalara neden olabilir. Tatlı olarak kan şekerini fazla yükselten ve daha sonra hipoglisemiye yol açan ağır tatlılar yerine sütlü ya da meyveli hafif tatlılar tercih edilmelidir.

İftarda yeterli sıvı tüketilmelidir. Gün boyu yaşanan magnezyum ve potasyum eksikliği için çay içilebilir. Reflü sorunu olanların özellikle yağlı hamur işi gıdalardan ve mideyi fazla doldurmaktan kaçınmaları gerekir. İftarda hazmı kolay gıdalar tercih edilmelidir.
Kabızlık sorunu olanlar çorbalarına kepek unu ilave edebilir. Kabızlığı önlemek için ara vakitte günde üç, dört adet kuru kayısı, incir ya da erik yenmeli ya da komposto şeklinde alınmalıdır. Özellikle sıcak günler nedeniyle oruç açıldıktan sonra 2-3 litre sıvı tüketilmesi şarttır.

Sahurda yeterli sıvı alımı ihmal edilmemelidir. Ayrıca yağlı, karbonhidratlı gıdalar yerine et, peynir, yumurta gibi proteinli gıdalara ağırlık verilmelidir.

Reflü ve gaz sıkıntısına yol açmamak için sahurdan sonra yarım saatten önce hemen yatmamak uygundur.

Kaynak: Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ali Tüzün’ün 11 Ağustos 2010 tarihinde hurriyet.com.tr web sitesinde yayımlanan “Oruç zayıflama yöntemi değil” yazısından derlenmiştir.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...