20 Şubat 2010

Peygamberimiz döneminde Medine’nin inanç yapısı nasıldı?

İlahiyat
İlahiyat

Medine o dönem itibarıyla yerleşik hayata geçmiş on bine yakın nüfusuyla Müslümanlar, Yahudiler, Hıristiyanlar ve müşrik Araplardan oluşmuş bir şehirdi. Böylesine farklı inanç ve kültürü bünyesinde bulunduran bir şehirde zaman zaman kavgalar çıkmakta, özellikle Yahudiler, müşrik Araplara destek vererek, Müslümanları rahatsız etmekteydi.

Hicretin birinci yılının sonunda Peygamber Efendimiz (s.a.v) Medine ahalisinin ileri gelenlerini bir araya topladı. Amacı toplumsal prensiplerin oluşturulmasıydı. Yapılan toplantıda Medine vesikası olarak adlandırılan ve Medine şehir devletinin anayasası olan bir belge oluşturuldu. Bu vesika aynı zamanda tüm toplulukları bağlamaktadır. Önemli bir maddesi de şehre, dışarıdan yapılacak bir saldırıya karşı şehir halkının toptan karşı koyacak olmasıydı.

Bu vesika ile Medine’de huzurlu bir ortam hazırlanmış en azından Yahudilerin, Hıristiyanların ve Müşriklerin, Müslümanlara açıktan zarar vermeleri önlenmiştir.

Kaynak: Milli Eğitim Web Sitesinde Yer Alan “Mesleki Açık Öğretim Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” Ders Notlarından Derlenmiştir (Ziyaret Tarihi: 01/02/2010).

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...