12 Temmuz 2010

Polikistik Over Sendromu (PolyCystic Ovary Syndrome – PCOS)

Tıp
Tıp

Polikistik over sendromunda, yumurtalıklarda aşırı androjen “erkek hormonları” üretimi gözlenir. Yumurtalıklar normalden büyüktür ve bir çok ufak kist “içi sıvı dolu kesecikler” içerir. Bu nedenle polikistik olarak tanımlanır. Bulgular arasında aşırı tüylenme, ciltte yağlanma, sivilce oluşumu, şişmanlık, düzensiz veya hiç olmayan adet dönemleri, yumurtlama bozuklukları ve kısırlık gözlenebilmektedir.

Polikistik over sendromunda androjen hormonlar “erkek hormonları” miktarı artmış, yumurtlama ve adetler düzensiz veya yoktur. Ultrasonografik incelemede yumurtalıkların etrafında küçük ve çok sayıda kist vardır. Polikistik Over Sendromu, üreme çağındaki kadınları etkiler. Aşırı tüylenmenin yanı sıra, ciltte yağlanma ve sivilce oluşumu da görülür. Polikistik over sendromu kadınlarda en sık görülen hormonal bozukluktur. Bu sendromda östrojen (kadınlık hormonu) düzeyi yüksek, progesteron seviyesi düşüktür.

Bu durumun rahim kanseri gelişmesi ihtimalini arttırdığını savunanlar vardır. Beyinden salınan luteinize edici hormonun (LH), folikül uyarıcı hormona (FSH) olan oranı normalde 2 den azdır. Polikistik over sendromunda bu oran 2.5 veya 3 ün üzerindedir. Ayrıca yine hipofiz bezinden salınan ve göğüslerde süt üretimini uyaran prolaktin hormonunun düzeyi de yükselmiştir.

PoliKistik Over’de, şişmanlık ve yüksek insülin gelişebilir. İnsülin pankreasta üretilen ve kan şekerini kontrol eden bir hormondur. Polikistik over sendromunda, insüline karşı direnç vardır. Bu nedenle kanda insülin ve şeker seviyeleri yükselmiştir. Bu vakalarda şeker hastalığı, hipertansiyon, yüksek kan kolesterol seviyesi ve kalp-damar hastalıkları sık görülür.

Kaynak: Prof. Dr. İbrahim Adnan SARAÇOĞLU’nun Web Sitesindeki “Kürler ve Hastalıklar” bölümünden derlenmiştir (Ziyaret Tarihi: 03/06/2010).

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...