Bazı yağlarda (zeytin yağı gibi) yağın içerdiği özel koku ve aroma arzu edilirse de, genel olarak ham yağda bulunan renk ve koku maddelerinin, yabancı maddelerin, mumlar, proteinli maddeler, reçineli maddeler, gliserin ve yağ benzeri maddelerin yağlardan uzaklaştırılması, fazla serbest asitliğin giderilmesi istenir. İstenmeyen maddelern yağlardan uzaklaştırılarak yağların saflaştırılmasına rafinasyon denir. Rafinasyon aşağıdaki işlemleri kapsamaktadır.
– Yapışkanlık maddelerinin giderilmesi (Degumming)
– Safsızlıkların çöktürülmesi ve asitlerin giderilmesi (Refining)
– Yağın renginin açılması (Bleaching)
– Koku alma (Deodorization)
– Vinterizasyon
Kaynak: “Gıda Bilimi ve Teknolojisi”, Prof. Dr. Zeki ERTUGAY, Prof. Dr. Adem ELGÜN, Prof. Dr. Ahmet KURT, Prof. Dr. H. Yusuf GÖKALP, Erzurum-1994.