11 Ağustos 2010

Ramazanda amatör olarak sporla uğraşanlar nelere dikkat etmelidir?

Spor
Spor

Bir kere kendilerini kötü hissettikleri bir dönemde kesinlikle spor yapmamalıdırlar. Bunun yanı sıra, spordan önce son yemeğin en az 2-2,5 saat önce yenmesi gerekir. Bundan dolayı kişilerin egzersizi, sahurdan ya da iftardan 2- 3 saat sonra yapması en doğru zamanlamadır. Ama seçtikleri bu saatlerin de (sabah erken ya da gece geç saat) kendi biyolojik ritimlerine uyması gerekir. Böyle bir alışkanlıkları yok ise bu durumda başka sorunlar doğabilir. Aynı şekilde yüksek riskli sporları yapmamaları, antrenman dozunu ve süresini aşırı yükseltip çok terlemeye yol açacak düzeylere çıkartmamaları, aşırı sıcak veya soğukta egzersiz yapmaktan kesinlikle kaçınmaları gerekmektedir. Ayrıca iftardan sonra mutlaka yeterli su ve sıvı gıdalar, yeterli karbonhidrat tüketerek sıvı dengelerini sağlamalılar ve karbonhidrat depolarını doldurmalılar. Hiçbir zaman az sıvı tüketerek, idrar renklerinin koyu olmasına izin vermemeliler.

Düzenli ilaç kullanma zorunluluğu olan amatör sporcular ve kişilerin de (şeker hastalığı, yüksek tansiyonu, koroner arter hastalığı, vb.), ilaç kullanım düzeninde olası bozulmalar konusunda da çok dikkatli olması gerekir. Bu kişiler Ramazan döneminde yaptıkları egzersizler konusunda mutlaka kendilerini takip eden hekime ya da spor hekimine danışmalıdırlar.

Kaynak: Anadolu Sağlık Merkezi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Tolga Aydoğ’un 23/09/2008 tarihinde KadınVizyon web sitesinde yayımlanan “Oruçluyken Spor Yapılır mı?” yazısından derlenmiştir.

Share

Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunları da Beğenebilirsiniz...