17 Mart 2010

Şarbon (Antraks) etkeni nedir, bulaşma nasıl olur?

Veterinerlik
Veterinerlik

Hastalığın etkeni, Bacillus antracis adında sporlanarak çoğalan bir bakteridir. Bulaşma başlıca 3 yolla olmaktadır

a) Sindirim yoluyla (Bağırsak şarbonu): Hayvanlarda bulaşma su, yem, ot gibi gıdalarla mikrobun alınması ile olurken, insana bulaşma yolu; iyi pişirilmemiş etlerin yenmesi ile şekillenir.

b) Solunum yolu ile (Akciğer Şarbonu): Hayvanlarda nadiren görülen bu yolla enfeksiyona, insanlarda sıkça rastlanır. Hayvanların deri, kıl,yapağı ve yünü ile uğraşan insanlarda görülür.

c)Deri yolu ile (Deri Şarbonu) : Deride oluşan çizik, sıyrık ve yaralardan mikrobun girmesi ile olur. İnsanlar, yine hastalıklı kan ve ete temasla mikrobu alırlar.

Derleyen: Dr. Seza ESKİİZMİRLİLER

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...