12 Temmuz 2010

Şekerli besinler zararlı mıdır?

Beslenme
Beslenme

Şekerler saf karbonhidrattır ve yoğun enerji kaynağıdır. Bu besinlerin fazla miktarda tüketimi aşırı enerji alımının nedenidir ve vücut ağırlığının artmasına (şişmanlığa) ve besleyici değeri yüksek olan besinlerin tüke­timinin de azalmasına neden olur. Bu nedenle bu tür be­sinlerin tüketiminin azaltılması büyük önem taşımaktadır. Bu­nun için;

•   Fazla şeker içeren besinlerin ve içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.

• Enerjimizin çoğunluğu tahıllardan (tam tahıl ürünleri), taze meyve ve sebzelerden, az yağlı veya yağsız besinlerden örneğin yağı azaltılmış süt ve ürünlerinden, yağsız et veya et yerine geçenlerden sağlanma­lıdır.

• Asitli ve gazlı içecekler yerine süt ve ürünleri tercih edilmelidir.

• Şeker içeren içecekler yerine sadece su içilmelidir.

• Çay ve bitkisel çaylar şekersiz içilmelidir.

• Şekerli besin tüketiminden sonra dişler fırçalanmalıdır.

Kaynak: Dr. Dyt. Meltem Soylu, Sağlık Memuru Engin Alacahan, Uzm. Gıda Müh. Cengiz Kesici, “Gıda, Su ve Beslenme Konusunda Sık Sorulan Sorular (II)”, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Şubat – 2008.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...