25 Ekim 2011

Sinop’un doğallığı

Turizm
Turizm

‘‘Keşfedilmemiş Cennet’’ Sinop.

‘‘Gölge etme başka ihsan istemem’’ sözüyle tanıdığımız filozof Diyojen, İ.Ö. 413’te Sinop’ta doğmuş. Her türlü gösterişten uzak, yaz kış fıçı içinde yaşayan Diyojen, en büyük erdemin doğaya uygun yaşamak olduğunu, böylece insanda tutku, ölçüsüzlük ve kendini beğenmişlikten eser kalmayacağını savunmuş. Sinop, ağırlıklı olarak bu felsefeyi benimseyen insanların yaşadığı bir kent. Turizmciler ve kentin yöneticileri, Sinop insanını şöyle anlatıyorlar: ‘‘İnsanlar çok sıcaktır. Geleni Sinoplu yapmaya çalışırlar. Genç kızlar sokaklarda sabahlara kadar korkusuzca gezer, balıkçı kahvelerinde oturup çay-kahve içerler. Kimse de rahatsız etmez. Polisiye olay hiç yok gibi. Sinop’ta herkes birbirini tanır. Sanayisi gelişmediği için başka illerden göç olayı da yok.’’

Karadeniz’in en kuzey ucunda bir yarımada üzerinde kurulu olan Sinop, iki büyük doğal limana sahip.

Akliman, üç tarafı ormanlarla bir tarafı denizle çevrili, yemyeşil düzlüklerden oluşan bir piknik alanı. Rengarenk çiçekleriyle ünlü Hamsaroz Koyu’nda tekne turları yapılıyor. Sinop’un Karadeniz’e 175 kilometre uzunluğunda kıyısı bulunuyor. Kıyı şeridinin çoğunluğu yer yer sarp kayalıklar, ormanlar, çakıllı ve kumlu doğal plajlardan oluşuyor. Boztepe Burnu’ndan bakınca gemi şeklinde görünen Sinop Kalesi’nde tavşankanı bir bardak çay yudumlarken eski Sinop evlerini ve yeşil-mavi koyları seyretmenin tadına doyulmuyor.

Balıkçı kahveleri, Yalı kahvesi, eski Sinop evleri, Tersana Hamamı ve Sinop Müzesi de görülmeye değer…

Kaynak: 2009-12-08 tarihinde Kadinlaricin.net web adresinde yayımlanan “Karadenizde gezilecek yerler” konulu yazıdan derlenmiştir.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...