25 Şubat 2010

Son Tüketim Tarihi nedir? Son Tüketim Tarihi Yazılması Zorunlu Olmayan Ürünler Hangileridir?

Beslenme
Beslenme

Son tüketim tarihi: Gıda maddesinin uygun şartlarda depolandığı süre içinde kendine has özelliklerini koruyabildiği süreyi belirten tarihtir.

Son Tüketim Tarihi Bulunması Zorunlu Olmayan Ürünler

– Filizlenmiş tohum, baklagil vb. ürünler dışında; patates dahil olmak üzere kesme, soyma vb. işlemler uygulanmamış tüm taze sebze ve meyveler

– Şarap, likör şarapları, köpüren şaraplar, aromatik şaraplar, üzüm dışındaki meyvelerden oluşan bu tür ürünler, üzüm ve üzüm şırasından üretilen içecekler

– Hacmen % 10 veya daha fazla alkol içeren içecekler

– Yemeklik tuz (iyotsuz)

– Toplu tüketim yerlerine sunulan 5 litreden fazla ambalajlanmış hafif içki, meyve suyu, meyve nektarı, alkollü içecekler

– Ekmek, simit çörek, pasta gibi içeriklerinin doğası gereği üretildikten sonra normal olarak 24 saat içinde tüketilen unlu mamuller

– Kristal ve kesme şeker gibi katı şekerler

– Sadece aroma ve/veya renklendirici şeker içeren şekerleme ürünleri

– Sakızlar ve sakız ürünleri

– Porsiyon dondurmalar

Kaynak: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları TebliğiResmi Gazete: 25.08.2002-24857

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...