Son tüketim tarihi: Gıda maddesinin uygun şartlarda depolandığı süre içinde kendine has özelliklerini koruyabildiği süreyi belirten tarihtir.
Son Tüketim Tarihi Bulunması Zorunlu Olmayan Ürünler
– Filizlenmiş tohum, baklagil vb. ürünler dışında; patates dahil olmak üzere kesme, soyma vb. işlemler uygulanmamış tüm taze sebze ve meyveler
– Şarap, likör şarapları, köpüren şaraplar, aromatik şaraplar, üzüm dışındaki meyvelerden oluşan bu tür ürünler, üzüm ve üzüm şırasından üretilen içecekler
– Hacmen % 10 veya daha fazla alkol içeren içecekler
– Yemeklik tuz (iyotsuz)
– Toplu tüketim yerlerine sunulan 5 litreden fazla ambalajlanmış hafif içki, meyve suyu, meyve nektarı, alkollü içecekler
– Ekmek, simit çörek, pasta gibi içeriklerinin doğası gereği üretildikten sonra normal olarak 24 saat içinde tüketilen unlu mamuller
– Kristal ve kesme şeker gibi katı şekerler
– Sadece aroma ve/veya renklendirici şeker içeren şekerleme ürünleri
– Sakızlar ve sakız ürünleri
– Porsiyon dondurmalar
Kaynak: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları TebliğiResmi Gazete: 25.08.2002-24857