7 Haziran 2010

Sosyal Fobi nedir?

Psikoloji
Psikoloji

Sosyal statüyü yitirme korkusudur. Sosyal ortamlarda başkaları tarafından inceleme altında tutulduğu korkusu, performans gösterilmesi gereken durumlarda eleştirme ya da küçük düşme korkusunun yaşanmasıdır. Kişinin, başkalarının yanında küçük düşeceği, sıkıntı veya utanç duyacağı bir davranışta bulunacağı korkusudur. Açıklama: Sosyal fobisi olan kişiler, bu korkunun yaşanmasından kurtulmak için, bu tür sosyal ortamlara girmekten kaçınır. Kaçınma sebebiyle kişinin sosyal, mesleki ya da aile hayatı olumsuz yönde etkilenir. Sosyal Fobisi Olanların Başlıca Özellikleri: a) Genellikle utangaç ve içe dönüktürler, sosyal değildirler. b) Normal göz temasından kaçınır ve az konuşurlar. Başkalarının önünde, düşüncelerini rahat anlatamazlar. c) Kendilerine bir şey sorulmadıkça çok konuşmazlar. Grup içinde ender konuşurlar. d) Dikkatlerin üzerlerinde toplanmasından sıkılırlar. e) Sıklıkla, hastalandıklarını söylerler ve çoğu zaman ortadan kaybolurlar. f) Amirleriyle konuşurken kaygılı görünürler ve yüz kızarması ortaya çıkabilir. Haklarını savunmada güçlük çekerler, benlik saygısında düşüklük veya aşağılık kompleksleri vardır. (Bkz. Fobi; Fobi Türleri; Panik).

Sosyal Güvenlik: Mesleki, fizyolojik veya sosyo-ekonomik risklerden dolayı gelirin veya kazancın devamlı veya geçici olarak kesilmesi durumunda insanların geçinme ve yaşama ihtiyaçlarını karşılayan bir sistemdir. Değişik yöntemler aracılığı ile (Sosyal Sigorta; Sosyal Yardım) kişilere sadece maddi güvence sağlamanın ötesinde, toplumda yer alan bütün fertlerin, sosyal hayata ve sosyal gelişmelere eşit değerde, yani sosyal adalet ilkelerine uygun olarak katılmalarına imkan tanıyan bir sosyal sistemdir.

Kaynak:  Prof. Dr. Ali Seyyar’ın katkılarıyla hazırlanmış ve Sosyalsiyaset Web Sitesinde yayımlanan “Özürlülük Terimleri Sözlüğü”nden derlenmiştir (Ziyaret Tarihi: 05/05/2010).

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...