12 Temmuz 2010

Süt ve süt ürünlerini tüketirken nelere dikkat edilmelidir?

Beslenme
Beslenme

Süt, uygun koşullar sağlanmadığı takdirde çeşitli hastalıklara neden olabilecek zararlı mikropların üremesi için çok uygun bir be­sin maddesidir. Bu nedenle sütü sağlıklı tü­ketmek çok önemlidir. Pastörizasyon ya da UHT ( Ultra yüksek ısı) işlemleri uygulanmış sütler tercih edilmelidir.

· Kaynağı, içeriği, sağım ve taşıma koşu lları bilinmedi­ği için açık sütler hastalık riski taşırlar. Bu nedenle açık sütlerin tüketiminden kaçınılmalı, tüketilecekse mutlaka 10-15 dakika kaynatılmalıdır. Ancak sütün az kayna­tılması sütte bulunan mikropların tamamını öldürmez. Sütün çok kaynatılması ise vitamin kaybına neden olur. Süt, kaynama kabarıklığı başlamasından itibaren en az 5 dakika kaynatılmalıdır.

Kaynatılmış sütler cam kavanozda buzdolabında 1-2 gün saklanabi­lir. Pastörize sütler, buzdolabı ısısında saklanmalı ve 2-3 gün içinde tüketilmelidir. UHT sütler (uzun ömürlü süt) paketi açılana kadar oda ısısında 4 ay tazeliğini korur. Pa­keti açıldıktan sonra buzdolabı koşullarında  saklan­mak kaydıyla 2-3 gün içinde tüketilmelidir. Kutusu açılmış sterilize sütler en fazla 2 gün saklanmalıdır.

Sütlü tatlılara şeker; süt piştikten sonra ocaktan alı­nırken eklenmelidir. Pişirilme sırasında eklenirse şeker ile sütün proteini birleşir ve protein kaybına neden olur.

Tarhana, içinde yoğurt bulunan, beslenmemizde önemli yeri olan ge­leneksel bir besindir. Ancak kurutma işlemi hava akımı olan ve gölge bir yerde, üstü bezle kapalı olarak yapılmalı, güneş altında kurutul­mamalıdır. Aksi halde önemli vitamin kayıpları oluşur.

Satın alınan plastik süt ve yoğurt kapları, daha sonra yiyecek sakla­ma amacı ile kullanılmamalıdır.

Kaynak: Dr. Dyt. Meltem Soylu, Sağlık Memuru Engin Alacahan, Uzm. Gıda Müh. Cengiz Kesici, “Gıda, Su ve Beslenme Konusunda Sık Sorulan Sorular (II)”, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Şubat – 2008.

 

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...