22 Mart 2010

Taşıtların içinde iken dikkat edilecek hususlar

Trafik
Trafik

Sürücüler ve yolcular özel taşıtlarda ve otomobil gibi tescil edilen arazi taşıtlarında emniyet kemeri takmak zorundadır. Emniyet kemerini takan yolcuların bir kaza olduğunda araç dışına fırlamaları, camlara çarpmaları önlenmekte, ölüm ve yaralanma oranı oldukça yüksek düzeyde azalmaktadır. Yolcuların emniyet kemeri takma davranışlarını inceleyen bir araştırmaya göre genç erkek ve eğitim seviyesi düşük sürücü ve yolcularda emniyet kemeri kullanma oranı en düşük seviyededir. Bu bakımdan özellikle gençlerin ve bütün insanların kendilerini geliştirmeye çalışmaları, eğilimlerinin farkında olarak doğru davranışı uygulamaya gayret etmeleri gerekmektedir.

Toplu taşıma araçlarında ayakta yolculuk yapılması gerektiğinde sıkı tutunmalıdır. Hamile, yaşlı, hasta, çocuklu ve engelli yolculara yer verilmeli, iniş ve binişlerinde yardımcı olunmalıdır. Yolculuk süresince cep telefonları kapalı tutulmalı, diğer yolcuları ve özellikle sürücüyü rahatsız etmemeye dikkat edilmelidir. Yolcuların bu kurallara uymaması diğer insanları rahatsız edileceği gibi trafik kazalarına da sebebiyet verilebilir.

Kaynak: Milli Eğitim Web Sitesinde Yer Alan “Mesleki Açık Öğretim Lisesi “Trafik ve İlkyardım Eğitimi 1-2 (Hazırlayan: Hasan YALÇIN)” Ders Notlarından Derlenmiştir (Ziyaret Tarihi: 01/02/2010).

Share

Abdullah DEMİR

1973 yılında Trabzon’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünü kazandı. 1996 yılında Otomotiv Öğretmeni olarak mezun oldu. 1999 yılında yüksek lisansını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde “Fren Disklerine Uygulanan Kaplamaların Frenleme Performansına Etkisinin Deneysel İncelenmesi” konulu tez çalışmasıyla doktor oldu. Demir, İBB - İstanbul Otopark İşletmeleri (İSPARK) AŞ’de sırasıyla, Teknik İşler Şefi, İşletmeler Müdürü, Etüt Plan ve Proje Müdürü, Etüt ve Planlama Müdürü olarak çalıştı. 2011 yılında Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Başta otomotiv olmak üzere, güç aktarma organları, alternatif yakıtlar, ulaşım ve otopark yönetimi alanlarında ulusal ve uluslararası dergilerde, kongre ve sempozyumlarda yayımlanmış makale çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca “Güç Aktarma Organları”, “Otopark Uygulamalarında Teknoloji, Çevre ve Emniyet Faktörleri”, 40 bin kelimelik “Otomotiv ve Temel Teknik Bilimler Sözlüğü”, 11 bin kelimelik “Sistem Sistem Otomotiv Teknik Terimler ve Terminolojiler Sözlüğü”, 2500 kelimelik “Otopark Endüstrisi Sözlüğü” gibi yayınları da bulunmaktadır. www.otoguncel.com web sitesinin editörlüklerini yürüten ve wushu spor dalında uluslararası hakem olan Demir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bunları da Beğenebilirsiniz...