20 Şubat 2010

Temizlik neden önemlidir?

İlahiyat
İlahiyat

İslam dini temizliğe büyük önem verir. Hz. Muhammed (s.a.v.)’e inen ilk ayetlerden biri de temizlikle ilgilidir. “Elbiseni tertemiz tut.” (Müddessir suresi, 4. ayet) Yine Kur’an-ı Kerim de sıkça temizliğe işaret edilerek, temizlenenler övülmüştür. Hz. Muhammed (s.a.v.)’de bir hadisinde “Temizlik imanın yarısıdır” (Müslim, Tahare1) buyurarak İslam’ın temizliğe verdiği önemi vurgulamıştır.

İslam dini maddi temizliğin yanında manevi temizliğe de önem verir. İnsanların Müslüman olmakla temizlendiklerini bildirir. Örneğin; Abese Suresinde Peygamber efendimiz (s.a.v.)’in tebliğine uyup Müslüman olacak müşrikler için İslam’ı kabul etme temizlenme anlamında kullanılmıştır. “Sana kim bildirdi! Belki o temizlenecek yahut öğüt alacak da o öğüt ona fayda verecek” (Abese suresi, 3-4. ayetler). Başka bir ayette de ” Ancak Allah’a kalb-i selim (temiz bir kalp) ile gelenler o günde fayda bulur” (Şuara suresi, 89. ayet) buyurularak, insanların beden temizliğinin yanında kalp temizliğinin önemine de işaret edilerek, insanın duygu ve düşüncelerinde de kötülüklerden uzaklaşması istenmektedir.

İslam dini nasıl ki ibadetin ön koşulu olarak temizliği görmekteyse, sağlıklı olmanın ön koşuluda temizliktir. Bu hem beden temizliği için, hem de manevi temizlik için geçerlidir.

Bedeni temizliğine dikkat etmeyen insanlar her türlü hastalığa yakalanabilirler. Ayrıca temizliğe dikkat etmemek insanlar arası ilişkilerin ve kaynaşmanın azalmasına sebep olur. Aynı şekilde manevi temizlikten uzak, duygu ve düşüncelerinde sürekli kötülük besleyenler zamanla ruhsal hastalıklar yaşayabilirler.

Kaynak: Milli Eğitim Web Sitesinde Yer Alan “Mesleki Açık Öğretim Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” Ders Notlarından Derlenmiştir (Ziyaret Tarihi: 01/02/2010).

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...