5 Şubat 2010

Tövbe nedir ve Allah ile iletişimdeki rolü nasıldır?

İlahiyat
İlahiyat

İşlenmiş bir günaha pişman olup, bir daha işlemeyeceğine dair Allah’a söz vermek ve af dilemeye tövbe denir.

İnsanlar hayatı boyunca isteyerek veya istemeyerek günah işlerler. Peygamberlerden başka herkesin az veya çok günahı vardır. Atalarımız “hatasız kul olmaz” demiştir. Kendimize, insanlara ve Allah’a karşı pek çok hata işleriz. Önemli olan hatalarımızın, günahlarımızın farkına varıp, pişman olmak ve bir daha yapmamaya çalışmaktır.

Tövbe hem Allah’ın insanlara verdiği bir hak; hem de insanlardan istediği bir görevdir. Allah hem insanların günah işlemesine izin veriyor, hem de insanlara olan merhametinden dolayı tövbe etmelerine fırsat tanıyor. Allah, “Ey mü’minler, hepiniz Allah’a tövbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz” (Nur, 31) diyerek tövbeyi emrediyor; “Allah; kullarından tövbeyi kabul eden, kötülükleri bağışlayan ve yaptıklarınızı bilendir” (Şûra suresi, 25. ayet) buyurarak tövbeyi teşvik ediyor.

Tövbe ölüm anında son nefeste yapılmaz, yapılsa da kabul olmaz. Bunu dışında her zaman tövbe yapılabilir. Tövbede üç şart vardır:

  • Günahı terk etmek
  • Yaptığına pişman olmak
  • Bir daha yapmamaya karar vermektir.

Günahımız kul hakkını da ilgilendiriyorsa, dördüncü bir şart olarak o kuldan da helallik istemek durumundayız. Kim gerçekten tövbe ederse, Allah katında hiç günah işlememiş gibidir.

Günahsız olan Peygamberimiz bile günde yüz kere tövbe ettiğini söylemiştir. Bizlerde sık sık tövbe etmeliyiz. Allah kullarını seviyor ve tövbe etmesinden memnun kalıyor. Sevgili Peygamberimiz der ki; “Kulunun tövbesinden dolayı Allah Teala’nın sevinci, sizden biriniz ıssız çölde devesini kaybedip de tekrar bulduğunda duyduğu sevinçten daha fazladır” (Buhari, Deavat, 4).

Kaynak: Milli Eğitim Web Sitesinde Yer Alan “Mesleki Açık Öğretim Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 3 (Hazırlayan: M. Sadık Arslan)” Ders Notlarından Derlenmiştir (Ziyaret Tarihi: 01/02/2010).

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...