12 Temmuz 2010

Tuz tüketiminde nelere dikkat edilmelidir?

Beslenme
Beslenme

Tuz tüketimi ile hipertansiyon arasında yakın bir ilişki vardır. Ayrıca faz­la tuz tüketimi idrarla kalsiyum atılmasını arttırarak kemiklerden kalsiyum kaybına neden olur. Tuz tüketimini azaltmak için;

• Lezzetine bakılmadan yemeklere tuz eklenmemelidir.

• Daima taze ve aşırı tuz içermeyen besinler tercih edil­melidir.

• Satın alınan hazır ürünlerin etiketleri mutlaka okunmalıdır. Tuzsuz ya da tuzu azaltılmış besinleri tercih edilmelidir.

• Masada tuz kullanılmamalıdır. Baharat ve maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi aroma sağla­yıcılar tuz yerine tercih edilmelidir.

• Turşu, ketçap, hardal, soya sosu vb. yiyeceklerin tuz içeriği çok fazla­dır. Bu besinlerden uzak durulmalı ya da az ve seyrek tüketilmelidir.

• Sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır.

• Bol su içilmelidir.

• Su genelde az sodyum içerir. Şişe suları ve maden sularının sodyum içeriği etiketinden kontrol edilmelidir.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...