25 Şubat 2010

Vinterizasyon nedir?

Beslenme
Beslenme

Sıvı ve katı yağlar, genelde çeşitli trigliseritlerin bir karışımıdır. Sıvı bir yağ soğukta bırakıldığı zaman, daha çok doymuş yağ asidi ve uzun zincirli (C sayısı fazla) yağ asidi ihtiva eden trigliseritler (yağlar) kristalize olarak çökmeye temayül gösterirler. Sıvı yağı bir ön soğutmaya maruz bırakarak, içerisindeki katı yağ kristallerini uzaklaştırma işlemine vinterizasyon denir. Vinterizasyon işlemine stearinsizleştirme de denilmektedir. Çünkü genel olarak kristalizasyona (bulanıklığa) neden olan yağ stearinleridir. Vinterizasyon işlemi, sıvı yağın muhafaza edilebileceği sıcaklıktan, daha düşük sıcaklıklar kullanılarak yapılmaktadır.

Kaynak: “Gıda Bilimi ve Teknolojisi”, Prof. Dr. Zeki ERTUGAY, Prof. Dr. Adem ELGÜN, Prof. Dr. Ahmet KURT, Prof. Dr. H. Yusuf GÖKALP,  Erzurum-1994.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...