19 Aralık 2010

Wikileaks bilgi tekellerini kırdı mı?

Gazetecilik
Gazetecilik

Dünyada sosyal ağları, yeni medya dediğimiz medyayı kullanan insan sayısı konvansiyonel medyayla kıyaslanmayacak kadar çok. Facebook’ta 500 milyon, Twitter’da 160 milyondan fazla kullanıcı var. Türkiye’de ise sayı 24 milyon Facebook, 3 milyon Twitter kullanıcısıyla 27 milyon. Halbuki günlük gazete tirajının toplamı 4.4 milyon. Tüm gazete tirajlarından 6 kat daha fazla.

Türkiye nüfusunun 75 milyon olduğunu düşünürseniz 30 milyona yakın bir rakam çıkıyor ortaya. Üçte bir. Bu bin kişiye düşen gazete sayısının hala 60’larda süründüğünü gösteriyor. AB’ye girme kriterimiz olan bin kişiye yüz gazetenin düşmesi hedefine ulaşamadık. Türkiye toplumu sözlü kültürden yazılı kültüre geçemeden bir anda 1980’lerde görsel işitsel kültürle karşılaştı, Kendimize çeki düzen vermemiz, bunu bir özeleşti fırsatı olarak görmemiz lazım. Ama tabii bu sadece Türkiye’ye de has bir sorun değil, dünyanın sorunu.

ABD gizlemek istediği bilgiyi internet üzerinde yitirdi ve yine internet üzerinden yayıldı bu bilgi…
Burada kesin olan şey şu: bilgi tekelleri artık kırıldı. Bilgiyi, bu gücü elinde tutanlar, gücü kötüye de kullandılar zaman zaman. Artık şeffaflıkta, saydamlıkta bir kırılma noktası yaşanıyor. Burada önemli olan bilginin kamusal alana taşınması. Wikileaks bunu yaptı. Bir taşıyıcı gibi davrandı ve dünyaya “bakın gerçek bu, biz bunu dünya kamuoyuyla paylaşıyoruz” dedi. Burada tabii anarşist bir hareket var; “Bu dünyayı değiştirmek mümkün” deniyor. “Bu düzeni değiştirmek mümkün, biz bu düzeni istemiyoruz, bu bir dirençtir, bu bir tavırdır, biz kendimizi ortaya koyuyoruz ve bu konuda umutluyuz, iyimseriz. Çünkü bunu değiştirme gücü elimizde” deniyor.

Kaynak: Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu’nun Ajans5.Com’da yayımlanan “Wikileaks yeni medya düzeni için bir milattır” yazısından derlenmiştir (Ziyaret tarihi: 17/12/2010).

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...