19 Aralık 2010

Wikileaks, devlet ve gazete ilişkisi

Gazetecilik
Gazetecilik

Günah çıkarmak istiyor belki de yahut da suçluluk duygularını biraz gidermek istiyor bilemiyorum. Yalnız şunu unutmalıyım, binde 3’ü açıldı belgelerin, “bu bir değişim rüzgarının esintisi” dedim diye karşı tez de gelebilir; “bu, ya ABD’nin yayınlamasını istediği belgelerse ve New York Times bu nedenle aracı olduysa…” denebilir. Bakın: Guardian, Le Monde, El Pais önemli bir duruş sergiledi. Wikileaks de belgeleri yayınlarken akıllıca davrandı, hepsine dağıttı, böylece bu gazeteler belgeleri analiz etti, filtreledi. Bu da tabi Wikileaks’in dünya kamuoyundaki güvenilirliliğini artırdı, garantör gibi kullandı onları. Bu gazetelerin de işine geldi, onların da tirajları patladı.

Zaten Wikileaks’in açıkladığı bilgiyi anlamak anlamlandırmak aktarmak işi yine geleneksel gazeteciye düştü.

Tabii çünkü onların yaptığı data-driven journalism, Wikileaks veri gazeteciliği yapıyor. Ham bilgiyi alıp yayınlıyor. O yüzden de eleştiriliyor, bunların yaptığı gazetecilik değil diye.

Wikileaks global medya ile işbirliğine girmeseydi amacına ulaşamazdı.

Kaynak: Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu’nun Ajans5.Com’da yayımlanan “Wikileaks yeni medya düzeni için bir milattır” yazısından derlenmiştir (Ziyaret tarihi: 17/12/2010).

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...