16 Mayıs 2010

Yükselticiler (Amplifikatörler) niçin kullanılır?

Fizik
Fizik

Genellikle tiyatro, müzik ve sinema salonu gibi yerlerde sanatçıların seslerini arkalarda oturanların kolayca duyabilmeleri için bir ses düzeneği yapılır. Mikrofona seslenen bir sanatçının sesi önce yükselticiye gider. Buradaki ses dalgası, elektronik dalgaya dönüşür ve yükseltilir. Daha sonra ise anfilere (hoparlörlere) gelen elektrik dalgaları yükseltilmiş şekilde ses dalgalarına dönüşürler. Yükselticinin görevi küçük bir sinyali büyülterek daha büyük bir sinyale dönüştürmektir.

Yükselticiler (amplifikatörler) transistorlar kullanılarak yapılırlar. Bir devreye bağlandığında bir transistorun içinden akım geçer. Giriş sinyali, akımın geçişini kontrol eder. Giriş sinyalinde meydana gelen küçük değişmeler, akımın geçişinde büyük değişmelere yol açar. Bu büyük değişmeler çıkış sinyalidir. Bir yükselticinin çıkış sinyali yeteri kadar büyük değilse daha da yükseltilebilir. Bir yükselticinin çıkışı, diğer bir yükselticinin girişi olabilir. Bu işlem sinyal istenen düzeye ulaşana kadar devam edebilir. Her yükseltici bir yükselme safhasıdır. Yükselticiler çoğu elektrikle çalışan gereçlerde bulunur: Örneğin, radyolar, televizyonlar ve müzik setleri vb.

Kaynak: Prof. M. Selami Kılıçkaya, Editör: Yrd. Doç. Dr. Ali Cemalcılar, “Temel Fizik”, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayınları No: 674, Açıköğretim Fakültesi Yayınları No: 331, ISBN 975 – 492 – 348 – 5, 1996.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...