Başlangıç » Nedir » Pirinç, Kargo, Değirmenlenmiş pirinç, Uzun taneli pirinç, Orta taneli pirinç, Kısa taneli pirinç, Ham tane, Mandık nedir

Pirinç, Kargo, Değirmenlenmiş pirinç, Uzun taneli pirinç, Orta taneli pirinç, Kısa taneli pirinç, Ham tane, Mandık nedir

Posted by: Tuncay Demir 25 Şubat 2010 Yorum Yaz

Pirinç, Kargo, Değirmenlenmiş pirinç, Uzun taneli pirinç, Orta taneli pirinç, Kısa taneli pirinç, Ham tane, Mandık nedir Beslenme Gıda
Pirinç; Oryza sativa L. türüne giren kültür bitkilerinin meyvesi olan çeltiğin, tekniğine uygun olarak kavuzları soyulduktan sonra, çeşitli değirmenleme işlemleri uygulanarak embriyo ve kabuk ile aleurone’un kısmen veya tamamen alınması suretiyle elde edilen tane ürünü,
Kargo ya da kahverengi pirinç; sadece dış kavuzu alınmış taneyi,
Değirmenlenmiş pirinç ya da beyaz pirinç; değirmenleme işlemiyle kepek kısmı tamamen veya kısmen ayrılmış, embriyosu alınmış kabuksuz pirinci,
Uzun taneli pirinç; tane boyu 6.0 mm den fazla ve aynı zamanda uzunluk/genişlik oranı 2’den fazla 3 den az olan veya tane boyu 6.0 mm den fazla ve aynı zamanda uzunluk/genişlik oranı 3 ve 3 den fazla olan pirinci,
Orta taneli pirinç; tane boyu 5.2 mm den fazla 6.0 mm den az ve uzunluk/genişlik oranı 3’ten az olan pirinci,
Kısa taneli pirinç; tane boyu 5.2 mm veya daha az ve uzunluk/genişlik oranı 2’den az olan pirinci,
Ham tane ve tebeşirleşmiş tane; iyi olgunlaşmamış veya gelişimini tamamlamamış çeltiklerden elde edilen yeşil veya yeşilimsi renkteki taneler ile çeşitli nedenlerle mat, süt beyazı renk almış ve tebeşir görünümünde bulunan taneleri,
Mandık ya da kırmızı tane; yüzeyi kırmızı renkli pericarp ile kaplı taneyi, İfade eder.
Kaynak: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Pirinç Tebliği Resmi Gazete: 19.04.2001-24378



2010-02-25

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir