6 Mart 2010

Artemia Nasıl Üretilir?

Su Ürünleri
Su Ürünleri

Gerekli şekilde hazırlanıp kurutulmuş ve özel ambalajlara konmuş yumurtalar uygun ortama bırakıldıklarında embriyo gelişimi başlar. Dünya coğrafyasında farklı türler farklı tuz oranları, ısı ve su kalitesine adapte olduklarından bütün türler için spesifik bir reçete vermek mümkün değildir.
Temel olarak yumurtaları çatlatmak için hazırlanacak öğeler şu şekilde genellenebilir:
1 litre su için 20 ila 30 gr tuz (tercihen iyotsuz)

8 – 8,5 PH (düşük Ph yemek sodasıyla arttırılabilir).

Isı: 25 ila 28 derece

Aydınlatma: Gün ışığı yada herhangi bir beyaz ışık (bütün süreç boyunca sağlanmasında fayda vardır).Güçlü bir hava kaynağı gereklidir. Kullanılacak kuluçka kabına dipten verilecek bu hava yumurtaların sürekli olarak hareket halinde olmalarını ve bol oksijen almalarını sağlar. Seçilecek kuluçka kabının yapı olarak huni şeklinde (V) olması yumurtaların en aktif şekilde dolaşımını ve daha iyi bir sonuç alınmasını sağlar. 1 litreye 2 gr sist uygundur. Artemianın orjinine göre 1 gr da yaklaşık olarak 200 ila 250 bin arasında yumurta bulunur. Bütün bu şartlar sağlandıktan sonra yaklaşık 24 saat içinde yüzen larvalar elde edilir. Artık kullanıma hazırdırlar.
Işığa duyarlı olduklarından, havanın kesilmesiyle ışık kaynağında toplanırlar. Boş yumurta kabuklarının su yüzüne çıkmasını bekledikten sonra bir araya toplanmış hareketli larvalar sifonlama yardımıyla uygun bir elekte süzülüp tatlı sudan geçirilerek yavru balıklara verilir.Bu işlemin artemia larvalarının çatlayıp, aktif olarak yüzmeye başladıklarından hemen sonra yapılması besin değerlerini arttırır. Bekletilmiş larvalar stoklarındaki gıdayı tüketeceklerinden besin kalitesi azalmış olur. Buna karşın, gerekirse bir seferde hasat edilen larvalardan ihtiyaç fazlası tuzlu su içinde buz dolabında bir sonraki kullanım için 12 saate kadar rahatlıkla saklanabilir.

Kaynak: Forumpaylas Web Sitesi, Akvaryum Dünyası.

Share

Bunları da Beğenebilirsiniz...